| Yazar | Konu: Subaylık rütbeleri |
| Oyuncu |  | 24 Mart 2007 13:13 %1 | |
|
Bütün arkadaşlar aklındaki yanlış bilgileri silmek için net ve net bir biçimde rütbeler hakkında burda bilgi veriyorum ;
ASTEĞMEN
Türk Silahlı Kuvvetleri 'nde en küçük rütbeli subaydır. Bugün Türkiye'deki sistemde fakülte mezunları arasından seçilen ve Astsubay Kıdemli Başçavuş ile Teğmen arasındaki bir rütbedir.
Görev aldıkları birliklere göre değişmekle birlikte, görev sürelerinin son 1 ya da 3 ayında teğmen rütbesi alırlar.
TEĞMEN
Teğmen , Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Asteğmen ile Üsteğmen arasında olan, takım komutanlığı yapan subaydır.
Takım: İhtiyaçlara ve koşullara göre sayısı değişmekle beraber temel olarak 50 askerden oluşan askeri birliktir. Komutanı Teğmen 'dir.
Normal şartlar altında görev süreleri 3 yıldır.Kara, hava ve deniz harp okulu öğrencileri 4 yıllık eğitimlerinin ardından, sivil üniversitelerde okuyan Fakülte ve Yüksekokullar Komutanlığı 'na bağlı öğrenciler ve Gülhane Askeri Tıp Akademisin 'nde okuyan öğrenciler bu rütbe ile mezun olurlar. Ayrıca 12 ay yedek subay olarak askerlik hizmetini yapan üniversite mezunları, terhis tarihlerinden bir ay önce teğmen rütbesini kazanırlar. TSK, 4-6 yıllık eğitim veren üniversitelerin ihtiyaç duyduğu bölümlerinden mezun olanları, yapılacak seçme sınavı ve eğitimi müteakip sözleşmeli veya muvazzaf subay statüsünde teğmen olarak istihdam etmektedir.
ÜSTEĞMEN
Üsteğmen, Türk Silahlı Kuvvetleri 'nde rütbesi Teğmen ile Yüzbaşı arasında olan subaydır.
Toplam görev süreleri 6 yıldır. Erken terfi ile 5 yılın sonunda yüzbaşı olunabilir.
YÜZBAŞI
Yüzbaşı, Türk Silahlı Kuvvetli'nde rütbesi Üsteğmen ile Binbaşı arasında olan subaydır. Genelde bölük komutanı olurlar. Normal şartlarda görev süreleri 6 yıldır. İlk 3 yılı Yüzbaşı, son 3 yılı ise Kıdemli Yüzbaşı olarak adlandırılır.
BİNBAŞI
Binbaşı, Türk Silahlı Kuvvetlerine'nde rütbesi Yüzbaşı ile Yarbay arasında olan subaydır.
Normal şartlarda görev süreleri 5 yıldır. Orduda tabur biriminin komutanı olarak adlandırılır ve üstsubay sınıfına dahil olunan rütbedir. Bu rütbede şapkaya sırma, omuzdaki apolete (deniz kuvvetleri harici) defne yaprağı eklenir.
YARBAY
Yarbay, Türk Silahlı Kuvvetleri 'nde rütbesi Binaşıile Albay arasında olan subay.
Normal şartlar altında görev süreleri üç yıldır. Kara kuvvetlerinde ve jandarma 'da alay komutanı yardımcısı veya idari görevlerde, Deniz kuvvetlerinde gemi komutanlığı veya benzeri görevlerde, Hava kuvvetlerinde ise filo komutanlığı gibi görevlerde bulunurlar. Bu rütbe, albaylık rütbesine hazırlama maksadını güttüğü için bekleme süresi kısadır ve yarbaylar bekleme sürelerinin bitimiyle, kadro şartlarının da uygun olması durumunda derhal bir üst rütbeye atanır.
ALBAY
Genelde alay komutanı olurlar. Normal şartlarda görev süreleri 8 yıldır. Asker şra'da durumları uygun olarak değerledirilenler terfi ederek tuğgeneral rütbesi almaya hak kazanır. Alay: 17.yy'da ortaya çıkmış bir askeri birliktir. İhtiyaca göre herbiri 800 - 1000 askerden oluşan 2 veya 3 Tabur,toplam 2500 - 3000'e kadar askerden oluşur. Komutanı Albay'dır.
TUĞGENERAL
Türk Silahlı Kuvvetleri 'nde en düşük seviyedeki general rütbesi. Deniz kuvvetlerinde tuğamiral.
Albaylıktan sonraki rütbedir. Kıta görevlerini Tugay Komutanı olarak yaparlar. Osmanlı döneminde sancakbeyi ve mirliva gibi isimlerle anılır.
TÜMGENERAL
Türk Silahlı Kuvvetleri 'nde rütbesi Tuğgeneral ile Korgeneral arasında olan subay, general. Deniz kuvvetlerinde tümamiral.
Orduda Tümen Komutanı olarak görev yaparlar. Normal şartlar altında görev süresi 4 yıldır.
KORGENERAL
Türk Silahlı Kuvvetleri 'nde rütbesi Tümgeneral ile Orgeneral arasında olan subay, general. Deniz kuvvetlerinde koramiral.
Kıta görevlerini Kolordu Komutanı olarak yaparlar. Normal şartlar altında görev süreleri 4 yıldır.
ORGENERAL
Türk Silahlı Kuvvetleri 'nin en yüksek rütbesi. Deniz kuvvetlerinde oramiral.
Kıta görevlerini ordu komutanı olarak yaparlar. Kuvvet komutanları da orgeneral'dir. Şu anda Türkiye'de 13 tane orgeneral/oramiral vardır. Normal şartlar altında görev süreleri 4 yıldır.
MAREŞAL
Mareşal, bazı ülkelerdeki en yüksek askeri rütbe. Fransızca mareschal (nalbant, komutan), öncesinde Latince mariscalcus sözcüğünden gelir. Mariscalcus kelimesi Almanca at ve uşak kelimelerinden unsurlar taşır.
Türk ordusunda iki meydan savaşından zaferle dönen veya bir savaşta pekçok cepheyi birden idare ederek zafer kazanan, denizde ve havada da eşiti bir başarı gösteren, Türk Silahlı Kuvvetleri için en az orgeneral (denizci ise oramiral) rütbesine sahip subaylara, T.B.M.M tarafından verilen bir askeri rütbedir. Bu rütbe yukarıda belirtilen şartlar haricinde süre beklemeyle kazanılamaz. Deniz kuvvetlerindeki eşiti büyükamiraldir.
TÜRKİYE TARİHİNDEKİ MARAŞELLAR
Mustafa Kemal Atatürk : Mustafa Kemal Atatürk'e mareşal rütbesi Sakarya Meydan Muharebesi nden sonra, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa'nın yasa önerisiyle T.B.M.M. tarafından verilmiştir.
Fevzi Çakmak: Fevzi Çakmak 'a ise mareşal rütbesi özel kanuna istinaden T.B.M.M. 'nin kararı ile Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Dumlupınar Zaferi akabinde (31 Ağustos) verilmiştir.
Saygılarımla. |
| |
|
|
 Moderatör |  | 24 Mart 2007 14:12 %0 | |
|
Yanlış Bilmiyorsam birde kurmaylık sınavını kazanmış olan subaylar albaylıktan generalliğe yükselebiliyorlardı.
GameX forever
| Oynasana.com bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve Oynasana.com'un görüşlerini yansıtmayabilir. |
|
| |
| Oyuncu |  | 24 Mart 2007 14:36 %0 | |
|
Kurmaylık ile görev sürelerinin düşüşü yazılmamış ama yine de güzel bilgiler. Askerliğimi karargah'ta yaptığımdan birçok bilgiyi edinebiliyorduk. Bildiğim kadarıyla;
Kurmay Yüzbaşı 3 yıl
Kurmay Binbaşı 3 yıl
Kurmay Yarbay 2 yıl
Kurmay Albay 4 yıl
Kurmay olmayan Albaylar ise Tümgeneral'liğe kadar yükselebiliyorlar.
Ayrıca Tuğgeneral'in görev süresi yazılmamış ama o da 4 yıldır. Ayrıca bilgi tam güncel değil. Orgeneral/oramiral'lerin sayısı geçen 30 Ağustos'ta 15'e çıktı (rütbe terfisi 30 Ağustos'ta yapılır). |
| |
| Oyuncu |  | 24 Mart 2007 15:47 %0 | |
|
Ayrıca şunuda bilinki her paşa seçiminde il jandarma komutanı albaylara bir anket gider anketde 80 il j.k albayın isimleri yazar ve herbirine kim paşa olsun diye sorulur.
Oyunda gülemeyenler lütfen sadece fragını alsın veya fragım olsun ama benden uzak dursun."Bir Dost" |
| |
| Oyuncu |  | 24 Mart 2007 21:22 %0 | |
|
Albay bekleme süresi 5 yıldır.
It's Now or Never! |
| |
| Oyuncu |  | 25 Mart 2007 00:13 %0 | |
|
alıntı: Gönderen: Lukany
Albay bekleme süresi 5 yıldır.
It's Now or Never!
Kurmay olmayan albay diyorsanız 5 yıl değil kesinlikle. Ben 7 biliyordum burada 8 deniyor. Kaynak neresi bilmiyorum. İnternette arattım. Bir yerde 6 demiş bir yerde resmi süre 3 denmiş. Çok ilginç. |
| |
| Oyuncu |  | 25 Mart 2007 00:21 %0 | |
|
alıntı: Gönderen: Tora
Kurmay olmayan albay diyorsanız 5 yıl değil kesinlikle. Ben 7 biliyordum burada 8 deniyor. Kaynak neresi bilmiyorum. İnternette arattım. Bir yerde 6 demiş bir yerde resmi süre 3 denmiş. Çok ilginç.
Burası doğru olması lazım
http://www.msb.gov.tr/Birimler/GnPPD/GnPPDBeyazKBol7Kis1.htm
Terfi;
TSK'da terfiler kadro esasına göre yapılmaktadır. Bir üst rütbeye terfi için,
- Yeterli sicil notuna sahip olmak,
- Bulunduğu rütbede asgari rütbe hizmet bekleme süresini tamamlamış olmak,
- Rütbesinin gereği kıt'a hizmetini yapmış olmak,
- Üst rütbe kadrosunda açık bulunma şartlarının karşılanması gerekmektedir.
Bu çerçevede; rütbeli personelin bir üst rütbeye terfi edebilmesi için, eşitleri arasında sicil notuna göre sıralamasının boş olan bir üst rütbe görev yeri adedinin içerisinde yer alması gerekmektedir. Mevcut uygulamada; liyakatli, üstün sevk ve idare yeteneğini haiz personelin terfi etmesi, dinamik yapıda bir yönetim ve komuta yapısının teşkili öngörülmektedir.
Rütbe bekleme süreleri:
Subaylar General/Amiral 4 yıl (her bir rütbe)
Albay 5 yıl
Yarbay 3 yıl
Binbaşı 5 yıl
Yüzbaşı 6 yıl
Üsteğmen 6 yıl
Teğmen 3 yıl
It's Now or Never! |
| |
| Oyuncu |  | 25 Mart 2007 01:40 %0 | |
|
tamam arkadasim tesekkur ederim kendi adima ama sunu merak ettim bunlari neden yazdin?
yani amac neydi?cunku bu bilgilere zaten internetten cok kolay bir sekilde ulasabilir merak eden ? |
| |
| Oyuncu |  | 25 Mart 2007 05:40 %0 | |
|
alıntı: Gönderen: oguzhan_6167
tamam arkadasim tesekkur ederim kendi adima ama sunu merak ettim bunlari neden yazdin?
yani amac neydi?cunku bu bilgilere zaten internetten cok kolay bir sekilde ulasabilir merak eden ?
Ben merak etmiştim. Arkadaş güzel derlemiş ya da alıntı yapmış. Hoşuma gitti. |
| |
| Oyuncu |  | 25 Mart 2007 06:29 %0 | |
|
alıntı: Gönderen: Tora
Ben merak etmiştim. Arkadaş güzel derlemiş ya da alıntı yapmış. Hoşuma gitti.
ogrendin mi?mutlu olmana sevindim.
kurda sormuslar ensen niye kalın
oda demiski:
--kendi isimi kendim yaparım da ondan. |
| |
. |
| Oyuncu |  | 25 Mart 2007 07:20 %0 | |
|
ogrendin mi?mutlu olmana sevindim.
kurda sormuslar ensen niye kalın
oda demiski:
--kendi isimi kendim yaparım da ondan.
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Ayrıca kurduğunuz alakayla verdiğiniz örneğe hayran kalmamak elde değil. |
| |
| Oyuncu |  | 25 Mart 2007 07:53 %0 | |
|
)
bilmiyorum ama gecen baska bir konu basligi altinda ataturk ve canakkale savasi ile ilgili bir tartisma oldu ve orda ataturkun canakkale savasındaki rutbesiyle ilgili baya muhabbet gecti ve bende bu sohbetin icinde fikrimi beyan ettim bu baslık da sanki benim ordaki tezime karsi acilmis gibi bir his dogdu bende onun icin soyledim...
yani biraz ima kokuyor bence ama tabi boyle bir amacın yoksa tepki koymana da gerek yok fakat yaptigim benzetmenın de gayet yerinde oldugunu dusunuyorum.kurdun ensesi kalındır cunku kendı ısını kendı yapar hele hele is elinde internet gıbı bılgıye cok kolay ulasılabılen bır yol varken yardım ıstenıldıgınde bence cukkada oturacak bir ozdeyis... |
| |
| Oyuncu |  | 25 Mart 2007 15:28 %0 | |
|
)
bilmiyorum ama gecen baska bir konu basligi altinda ataturk ve canakkale savasi ile ilgili bir tartisma oldu ve orda ataturkun canakkale savasındaki rutbesiyle ilgili baya muhabbet gecti ve bende bu sohbetin icinde fikrimi beyan ettim bu baslık da sanki benim ordaki tezime karsi acilmis gibi bir his dogdu bende onun icin soyledim...
yani biraz ima kokuyor bence ama tabi boyle bir amacın yoksa tepki koymana da gerek yok fakat yaptigim benzetmenın de gayet yerinde oldugunu dusunuyorum.kurdun ensesi kalındır cunku kendı ısını kendı yapar hele hele is elinde internet gıbı bılgıye cok kolay ulasılabılen bır yol varken yardım ıstenıldıgınde bence cukkada oturacak bir ozdeyis...
Örneği verdiğin kişi açısından tamamen alakasız. Yeni üyesiniz o yüzden bizleri tanımamanız doğal. 6 senedir teknik konularda araştırarak bilgi veren ve yardımcı olan belli bir kesim var burada. Ensemiz de kalın fakat verilen bilgi ne kadar gereksiz olursa olsun bilgidir ve göz çıkarmaz. Bu şekilde tepki vermenizden dolayı size yazdım. Askerliğimi yaptığım sırada da zaten ister istemez öğrendiğim bilgilerdi. |
| |
| Oyuncu |  | 25 Mart 2007 21:26 (25/03/2007, 21:28) %0 | |
|
Türkler asker doğdu asker olarak hayatına devam ediyo.Hangi ülkede var öyle bişey.
Ummadğım anda ummadığımsın |
| |
| Oyuncu |  | 26 Mart 2007 00:14 %0 | |
|
| Ayrıca Kurmaylık sınavına girilme süresi 9 yılmış.9 Yılı dolduran daha giremiyor.. |
| |
| Oyuncu |  | 26 Mart 2007 00:58 %2 | |
|
| Bilmediğimiz Bir Şeyler Yazsaydın Boşuna Laf Kalabalığı Arkadas Merak Ettiyse Özel Mesaj Atarsın |
| |
| |