| Yazar | Konu: Wcg2007 muamması | | Oyuncu |  | 25 Ağustos 2007 11:47 %0 | |
| baba parasıyla kurarlar artık wow almayıpta.
alıntı: Gönderen: yK.braynn
Sponsor falan hikaye olay tekelliğe bakıyor. Bugün SiberLig'in karşısına geçip ayakta durabilecek firma var mı oyun sektöründe?? yok! E olmayınca SiberLig'de biliyor ki oyuncular muhtaç zaten ben niye kendimi kasayım ki diyor. Şu ortamda 2-3 firma ya sadece 2-3 firma rekabet içine girse idi şimdi çok farklı olurdu. Ama şu da var o 2-3 firmayı oluşturucak adam yok malesef işte ciddiye almıyoruz hiçbirşeyi. Bizim insanımız böyle ne yapalım...
-sweet home alabama- | | | |
| | Oyuncu |  | 25 Ağustos 2007 18:35 (25/08/2007, 18:35) %0 | |
| alıntı: Gönderen: LathspeLL`
Önce bir şekilde community olmasını öğreneceksiniz, sonra WCG falan olmazsa konuşursunuz.
Amatörce ve tamamen şahsi gayretlerle düzenlenen pek çok twt ve wopet turnuvaları.
Ve yine tamamen şahsi gayretlerle düzenlenen İstanbul Fak Telekom ve İzmir Lan Party turnuvaları.
Resmi WCG, WGT, ACON5, KODE5, ESL Extreme Masters, ESWC turnuvaları.
Bir dönem OSN'nin en aktif forumları arasında bulunan WC forumu.
4 yılda (için içerisinde ciddi paralar dönmemesine rağmen) bunlar olduysa WC3 adına, hiç kusura bakmayın kimse community yok demesin bana. | | |  Albay |  | 26 Ağustos 2007 01:23 %0 | |
| Hadi Samsung desteğini çekti Türkiyeden umudunu kesti . En azından "Sizi gönderecek maddi gücümüz yok" uyarısını yapıp yine de elemeyi düzenlemek , kazananlara en azından sponsorlarla veya kendi imkanlarıyla en azından gitme hakkı kazandırmak bu kadar zor muydu ?
A line allows progress , a circle does not .
criMson , probably the best clan in Turkey...
(by nottingham | | | | Oyuncu |  | 26 Ağustos 2007 01:41 (26/08/2007, 01:43) %2 | |
| Kendi imkanıyla mı? Kendi imkanıyla adam başı 1500 USD olan lisans parasını ödemek, üstüne 1500 USD para verip uçak bileti almak mı? 3000USD'yi kim bu ülkede cebinden verip turnuvaya katılıyormuş. Böyle birşey saçmalık olurdu düpedüz.
Oyuncular cebinden bir kuruş çıkarıp turnuvalara katılsa yurt dışında olduğu gibi sponsor dahi olmadan herşey yapılır. Ama hesapta çok büyük olan W3 community'sine bir paralı turnuva yapın, katılım da atıyorum 30 YTL diyin, bakalım kaç kişi katılıyor. Nasılsa kazanamam diyerek 10-15'in üstünde adam katılmayacaktır.
Yurt dışında 50USD ödüyorlar elemeye girmek için insanlar. Community olunması lazım vb. denmiş, bu kafayla anca forum community'si olursunuz. | | | | Oyuncu |  | 26 Ağustos 2007 05:48 (26/08/2007, 05:55) %3 | |
| Amerika'da her 50 doları veren "ben bu turnuvayı kazanabilirim!" demiyor, "harika bir ortam var, eğlenceli olacak!" diyor. Yani community'ye veriyor o parayı aslında.
Şöyle bir gerçek var: şu 2-3 konuda mesaj atanlardan sadece 3-4 kişiyi tanıyorum. Onun dışındakileri tanımıyorum. Zaten turnuvalara baktığımda burda tanımadığım insanların bir başarısını görmüyorum. Turnuva bu tanıdığım 3-4 kişinin clanları arasında dönüyor zaten.
E o zaman neymiş? 6-7 senede hiçbir yol kat edilememiş oyunculuk tarafında. 7 sene önce hangi oyuncular başarılıysa şimdide onlar başarılı. Yeni oyuncularda iş yok. Değişen nedir? O eski oyuncular yavaş yavaş bırakıyor oynamayı. Piyasa o diğer başarısızlara kalıyor.
Ben Samsung'un yerinde olsam aynı şeyi yapardım.
Şöyle bir gerçek var, bu ülke bok atma ülkesi, bu ülke iyi olanı taşlama ülkesi.
Ben artık Türk sunucularına girmiyorum. Neden? Yurt dışındaki sunucularda iyi bir frag aldığınız zaman, iyi bir hareket yaptığınız zaman "good move mate" falan derler. Ülkemizde ise "bala bak", "yalansın", "hile var ADMIN BEY!1" derler.
Yani burda hangi sunucuya girsem, hangi oyunu oynasam karşıma çıkan oyuncu kitlesi inanılmaz. Yani ciddi inanılmaz... Korkutucu... İnsanların boş konuşmaları, küfür etmeden duramamaları, saçma sapan konuşmaları falan. Kaos ortamı resmen. Eskiden PODbot vardı, hala var mı bilmiyorum ama onların chat mesajları bile daha mantık içeriyordu. Adminler desen aynı, topu mal. Smoke at banlasınlar, 2 HS at banlasınlar, balkona çıkmak yasak, rush yapan CT'leri sote yap, öldür "BASE SOTE YAPMAK YASAK!!!111" desin ve banlasınlar. Yani aklıma gelmiyor daha.
Dota desen, 2 yılda binlerce kişiyle oynadım şu ülkede, akıllı adam sayısı 20'i geçmez.
Sonra nasıl community oluşsun bunlar arasında? Sonra nasıl para harcayayım ben bu oyunculara.
Fark burdan kaynaklanıyor.
NOT: biraz fazla yazdım, sabah sabah içimi dökesim geldi. | | | | Oyuncu |  | 26 Ağustos 2007 11:42 %0 | |
| hak verdim açıkcası şu bal vs. konusunda aynı şeyi diğer oyunlarda da yaşıyoruz. yabancı bi oyuncuyu yendiğinde gg diyebilirken ülkem insanı bahanesini yapıştırıyor lag yok abi kötü günümdeyim ben daha iyiyim hile yaparak kazanıyon delikanlı gibi oyna falan..
-sweet home alabama- | | | 
|  | 26 Ağustos 2007 12:26 %2 | |
| Olayın içinden biri olarak sponsorlar, Siberlig, oyuncular konusunda bir yorum yapmadan; bir turnuvanın ne kadara mal olduğu konusunu, olayın gerçek boyutunu görebilmeniz için, biraz açıklığa kavuşturmak istiyorum.
World Cyber Games turnuvasını ele aldığımızı düşünelim ve 1 CS takımı 3 tane de bireysel oyunucunun turnuvaya gönderildiğini hesap edelim. Önceki yıllarda da genel olarak bu şekilde bir düzenleme yapılıyordu.
8 oyuncu + takım kaptanı + SP olarak minimum 10 kişilik bir kafilenin masraflarını hesaba kattığımız zaman;
1500$ uçak + 1500$ lisans/konaklama + 150$ vize işlemleri:
Toplam 31.500$
Turnuvayı dört yıldızlı bir otelde 4 gün olarak yapacağımızı hesap edelim. Kurulum için de 2 günlük bir süre daha talep ettiğimizi düşünelim. Alabileceğiniz en uygun fiyat:
2000$ x 6 gün =12.000$
Tabi eğer çok beğendğiğiniz Princess/Parkorman tarzı bir yer düşünürseniz günlük 10.000$ civarı bir parayı da gözden çıkartmanız gerekiyor.
Turnuvada çalışacak 20 kişilik bir hakem kadrsonun ayarlanması 6 gün çalışacaklarını varsayalım. Öncelikli olarak hakemlerin koordinasyonu için yapılacak cep telefonu görüşmelerini göz önünde bulunduralım. En düşük seviyedeki görevliye günde 50 ytl aldığını hesaplarsak; yemek ve tshirt masrafları ile birlikte en düşük hakem size yaklaşık olarak günlük 65 ytl'ye mal olacaktır. Daha üst seviyede olacak olan hakemler bunların en az iki katı; turnuvayı koordine edenler için de süpervizörler için günlük ortalama ücrete yakın bir şeyler alacaktır. Bu şekilde yaklaşık 10.000$ civarında da hakem masrafı ortaya çıkmış olur.
Turnuvanın yapılması için gerekli teknik ekipmanın satın alınması. Alana gerekli malzemelerin taşınması için nakliye tutulması. Yaka kartları, basılı malzemenin hazırlanması, kırtasiye eşyaları gibi ufak detayları bir araya getirdiğiniz zaman ise yaklaşık olarak 5000$ civarında tutacaktır (Çok daha fazla tuttuğu tecrübeyle sabittir).
Turnuva alanındaki çeşitli görsel brandinglerin hazırlanması reklam kampanyaları posterlerin hazırlatılması basılması için de minimum 5000$'lık bir bütçe planlayalım ki bu rakamın çok daha üzerine ufak tefek değişikliklerle rahatlıkla çıkabilirsiniz.
Tüm bunları bir araya getirince ortaya 63.500$'lık bir bütçe çıktığını görüyoruz ki bir çok masraf kalemine de değinmediğimi belirtmek isterim. Büyük çapta turnuvaları kafe turnuvaları ile karıştıran insanlar için umarım bilgilendirici olmuştur. | | | | Üsteğmen |  | 26 Ağustos 2007 22:00 %0 | |
| alıntı: Gönderen: darktrpr
Olayın içinden biri olarak sponsorlar, Siberlig, oyuncular konusunda bir yorum yapmadan; bir turnuvanın ne kadara mal olduğu konusunu, olayın gerçek boyutunu görebilmeniz için, biraz açıklığa kavuşturmak istiyorum.
World Cyber Games turnuvasını ele aldığımızı düşünelim ve 1 CS takımı 3 tane de bireysel oyunucunun turnuvaya gönderildiğini hesap edelim. Önceki yıllarda da genel olarak bu şekilde bir düzenleme yapılıyordu.
8 oyuncu + takım kaptanı + SP olarak minimum 10 kişilik bir kafilenin masraflarını hesaba kattığımız zaman;
1500$ uçak + 1500$ lisans/konaklama + 150$ vize işlemleri:
Toplam 31.500$
Turnuvayı dört yıldızlı bir otelde 4 gün olarak yapacağımızı hesap edelim. Kurulum için de 2 günlük bir süre daha talep ettiğimizi düşünelim. Alabileceğiniz en uygun fiyat:
2000$ x 6 gün =12.000$
Tabi eğer çok beğendğiğiniz Princess/Parkorman tarzı bir yer düşünürseniz günlük 10.000$ civarı bir parayı da gözden çıkartmanız gerekiyor.
Turnuvada çalışacak 20 kişilik bir hakem kadrsonun ayarlanması 6 gün çalışacaklarını varsayalım. Öncelikli olarak hakemlerin koordinasyonu için yapılacak cep telefonu görüşmelerini göz önünde bulunduralım. En düşük seviyedeki görevliye günde 50 ytl aldığını hesaplarsak; yemek ve tshirt masrafları ile birlikte en düşük hakem size yaklaşık olarak günlük 65 ytl'ye mal olacaktır. Daha üst seviyede olacak olan hakemler bunların en az iki katı; turnuvayı koordine edenler için de süpervizörler için günlük ortalama ücrete yakın bir şeyler alacaktır. Bu şekilde yaklaşık 10.000$ civarında da hakem masrafı ortaya çıkmış olur.
Turnuvanın yapılması için gerekli teknik ekipmanın satın alınması. Alana gerekli malzemelerin taşınması için nakliye tutulması. Yaka kartları, basılı malzemenin hazırlanması, kırtasiye eşyaları gibi ufak detayları bir araya getirdiğiniz zaman ise yaklaşık olarak 5000$ civarında tutacaktır (Çok daha fazla tuttuğu tecrübeyle sabittir).
Turnuva alanındaki çeşitli görsel brandinglerin hazırlanması reklam kampanyaları posterlerin hazırlatılması basılması için de minimum 5000$'lık bir bütçe planlayalım ki bu rakamın çok daha üzerine ufak tefek değişikliklerle rahatlıkla çıkabilirsiniz.
Tüm bunları bir araya getirince ortaya 63.500$'lık bir bütçe çıktığını görüyoruz ki bir çok masraf kalemine de değinmediğimi belirtmek isterim. Büyük çapta turnuvaları kafe turnuvaları ile karıştıran insanlar için umarım bilgilendirici olmuştur.
peki bunları anlattınız güzel sizin bu reklamlardan bannerlardan kazancınız nedir^^ | | | | Oyuncu |  | 26 Ağustos 2007 22:16 %2 | |
| Hangisi? Oynasana.com üzerinde ki reklamları mı kastettin? Onların turnuvayla olan alakası nedir?  | | | 
|  | 26 Ağustos 2007 22:36 %0 | |
| OSN reklam gelirleriyle, turnuva arasında ne gibi bir bağlantı kurduğunuzu anlamış değilim. OSN ve Siberlig ayrı kuruluşlardır.
Yukarıdaki açılamayı tamamen geçelim. Turnuvayı düzenleyecek olan şirketin reklam ile turnuvayı yapacak yeterli kazanç elde ettiğini farz edelim. Herhangi bir şirket geri dönüşümü olamayn bir organizasyona neden 100.000$ yatırım yapsın. Turnuvaları yapan bir hayır kurumu olsaydı belki birilerinin cebindeki 100.000$'ı harcaması söz konusu olabilirdi (Kaldı ki böyle bir topluluğa para harcayacak hayır kurumu var mıdır bilemiyorum). Sonuç olarak elde elien gelir ne olursa olsun hiçbir şirket zarar edeceği bir işe girmeyecektir. Şirketlerin çalışanlarına maaş, devlete vergi ve genel masraflarını karşılamaları gerekmektedir
Çoğunuzun yaşı küçük ve maalesef iş dünyasını bilmiyorsunuz. Annelerinize ve babalarınıza sorun kazandıkları paranın hemen hemen tamamı ile hiç bir geri dönüşümü olmayan, sürekli şikayet eden, kendi hatalarını bile başkaları üzerine atan bir topluluğa yatırım yapmayı düşünürler mi? Maalesef şirketler açısında tablo bu.
Tekel konusunda gelecek olursak geçmişte bir takım şirketlerin bu işe girmeye çalıştığını ve neler yaşandığını hepimiz biliyoruz. Bunlarda bile en ufak sorunda şikayet etmekten kendinizi alıkoyamadınız maalesef. Eleştiri diyemiyorum çünkü yapılanların eleştiri ile alakası yok. Bir grup insanın hiç bir yardım ve destekte bulunmadan, yapıcı öneri getirmeden sadece eksi tarafları şikayet ettiğini hayretler içerisinde izliyorum. Siberlig'in de elbet hataları olmuştur, yanlış kararları tabi ki vardır. Ancak bir kaç kişi dışında mantık içeren yorum yapanı bile göremiyorum.
Tekel olarak Siberlig'i hedef aldığıınzda hiç düşündünüz mü acaba neden başka bir firma yok ve bu işlere girişmiyor. Nedeni çok basit: Yapacakları iş içinde karlılık yok. Türkiye'de oyun camiası farklı olsaydı bugün turnuva olabilir miydi? Tabi ki de olurdu. Ama bugün 1000 kişinin katılacağı ve katılım ücreti olarak 100$ belirlenen bir turnuva yapılması sizce söz konusu olur muydu? Ben eminim ki değil 100$ katılım ücreti 25 ytl olsun toplam katılım hiçbir şekilde 200 kişiyi aşmayacaktır. Durum da böyle olunca maalesef sponsorların desteği olmadan bir şey yapmanız tabi ki söz konusu olmaz.
Şimdi onlar da yok... Sonucu görüyoruz.
alıntı: Gönderen: DP | Sleeep
peki bunları anlattınız güzel sizin bu reklamlardan bannerlardan kazancınız nedir^^
| | | . | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 00:33 %0 | |
| Sadece bir kaç soru sormak istiyorum.
WCG 2008 in olma ihtimali var mı?
Intel GameX kesin olucak mı?
Birde GameX içerisinde WGT 2008 Gibi bir etkinlik olucak mı?
alıntı: Gönderen: darktrpr
OSN reklam gelirleriyle, turnuva arasında ne gibi bir bağlantı kurduğunuzu anlamış değilim. OSN ve Siberlig ayrı kuruluşlardır.
Yukarıdaki açılamayı tamamen geçelim. Turnuvayı düzenleyecek olan şirketin reklam ile turnuvayı yapacak yeterli kazanç elde ettiğini farz edelim. Herhangi bir şirket geri dönüşümü olamayn bir organizasyona neden 100.000$ yatırım yapsın. Turnuvaları yapan bir hayır kurumu olsaydı belki birilerinin cebindeki 100.000$'ı harcaması söz konusu olabilirdi (Kaldı ki böyle bir topluluğa para harcayacak hayır kurumu var mıdır bilemiyorum). Sonuç olarak elde elien gelir ne olursa olsun hiçbir şirket zarar edeceği bir işe girmeyecektir. Şirketlerin çalışanlarına maaş, devlete vergi ve genel masraflarını karşılamaları gerekmektedir
Çoğunuzun yaşı küçük ve maalesef iş dünyasını bilmiyorsunuz. Annelerinize ve babalarınıza sorun kazandıkları paranın hemen hemen tamamı ile hiç bir geri dönüşümü olmayan, sürekli şikayet eden, kendi hatalarını bile başkaları üzerine atan bir topluluğa yatırım yapmayı düşünürler mi? Maalesef şirketler açısında tablo bu.
Tekel konusunda gelecek olursak geçmişte bir takım şirketlerin bu işe girmeye çalıştığını ve neler yaşandığını hepimiz biliyoruz. Bunlarda bile en ufak sorunda şikayet etmekten kendinizi alıkoyamadınız maalesef. Eleştiri diyemiyorum çünkü yapılanların eleştiri ile alakası yok. Bir grup insanın hiç bir yardım ve destekte bulunmadan, yapıcı öneri getirmeden sadece eksi tarafları şikayet ettiğini hayretler içerisinde izliyorum. Siberlig'in de elbet hataları olmuştur, yanlış kararları tabi ki vardır. Ancak bir kaç kişi dışında mantık içeren yorum yapanı bile göremiyorum.
Tekel olarak Siberlig'i hedef aldığıınzda hiç düşündünüz mü acaba neden başka bir firma yok ve bu işlere girişmiyor. Nedeni çok basit: Yapacakları iş içinde karlılık yok. Türkiye'de oyun camiası farklı olsaydı bugün turnuva olabilir miydi? Tabi ki de olurdu. Ama bugün 1000 kişinin katılacağı ve katılım ücreti olarak 100$ belirlenen bir turnuva yapılması sizce söz konusu olur muydu? Ben eminim ki değil 100$ katılım ücreti 25 ytl olsun toplam katılım hiçbir şekilde 200 kişiyi aşmayacaktır. Durum da böyle olunca maalesef sponsorların desteği olmadan bir şey yapmanız tabi ki söz konusu olmaz.
I'm soppable.When i scored, i stop... | | | 
|  | 27 Ağustos 2007 00:39 %0 | |
| Açıkçası benim bir bilgim yok bu konuda... Kesinleşen bir şeyler olduğu zaman Siberlig yetkilileri gerekli duyuruları yapacaktır.
alıntı: Gönderen: Turkish Psycho
Sadece bir kaç soru sormak istiyorum.
WCG 2008 in olma ihtimali var mı?
Intel GameX kesin olucak mı?
Birde GameX içerisinde WGT 2008 Gibi bir etkinlik olucak mı?
I'm soppable.When i scored, i stop...
| | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 02:03 %0 | |
OSN reklam gelirleriyle, turnuva arasında ne gibi bir bağlantı kurduğunuzu anlamış değilim. OSN ve Siberlig ayrı kuruluşlardır.
Simdi hep beraber bu topluluğun (community) yanlış olduğunu kabul edelim,yani "hicbir şekilde ceplerinden para çıkmasını istemiyorlar,herşeyin birileri tarafından yapılmasını ve hazır yemeyi çok seviyorlar,ne serverlarda,ne de kafelerde düzgün bir ortam yok".Bunları sanırım herkes kabul etti.
Peki türkiyede ki oyuncuların yaşı genel olarak fazla değil.Çoğu halen öğrenci( genelde lise ).Ve bence bir yol göstericiye ihtiyaçları var.Siz siberlig yada oynasana da bence yaş olarak ve konum olarak onlara yol gösterici ( öğretmen ) konumundasınız.Yıllardır bu işi yapıyorsunuz, kendinizin bu işten para kazanmaya çalışan bir şirket olmaktan öte,bu topluluğa bir yol gösterici olarak ne kattığını hiç düşündünüz mü?Başka bir deyişle,işler şu an düzgün yürümüyorsa,en başta ki suçlu sizsiniz.Oyuncuları yeterince bilinçlendiremeyen,onları bu işe düzgün bir şekilde heveslendiremeyen,bu topluluğun saygıdeğer oyuncularını elde tutamayan ( bırakanların çoğu kötü gidişe dur denilmediğinden bıraktı ) ve hepsinden kötüsü çok düzgün bir şekilde yapılan eleştrileri bile kabullenemeyen bir kurum ya da kurumlarsınız.Daha önce oyuncularla karşı karşıya gelinen konularda onları dinlemeyip tek taraflı tutumlar izlediniz.Gözünüzde para kazanmak dışında birşeyler olsaydı,emin olun şu an bu tarz forumlar yerine,wcg ye giden takımımızın ya da oyuncularımızın ilk 3 e girip giremiceğini tartışıyor olurduk.Peki şimdi diceksiniz,niye para kazanmak dışında birşeyler olsun,ya da böyle olması gerekli mi diye?Buna benim cevabım şu dur : Sizi hazır olarak sahip olduğu bir parayı( Az çabayla daha çok havadan gelen bir para ) yavaş yavaş tüketen bir insana benzetiyorum.Elindeki parayı güzel bir şekilde değerlendirmek varken onu kimi zaman yavaş yavaş kimi zaman ise hızlı bir şekilde harcadınız.Artık o da tükendi,sadece çalıştırdığınız,hiçbir bakım yapmadığınız ekmek tekneniz ölmek üzere.Demek ki sadece para kazanmak için bu işi yapmak yanlışmış ve buraya kadarmış.
Son söz : Buraya kadar olduğunu açıklıcak cesarete sahipmisiniz yoksa Türk siyasetinde sıkça gördüğümüz üzere başarısız olup,bir yere gitmedim buradayım mı diceksiniz?Sanırım bunu laflar değil,icraatlar göstercek...
Ha peki ben gittim,alternatifim var mı?Siyasette biri giderse biri gelir,burda öyle birşey var mı diye de düsünebilirsiniz.Onu da laflar gösteriyor,icraatlar ise ispatlıcak.
Saygılar. | | | 
|  | 27 Ağustos 2007 02:59 %0 | |
| Öncelikle gelen/harcanan paraların miktarları ve şirket içi hesapları bilmeden bu konuda yorum yapmanız zaten yersiz. Bilmediiğiniz için varsayımda bulunup oldukça yanılıyorsunuz. Ama doğal karşılıyorum bizim milletimiz bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğu için her konuda bir uzman edasında yorum yapabiliyor.
Oyunculara yol gösterme konusuna gelelim. Oyunculara hiç bir zaman a, b, c şirketi; sponsorlar yol gösteremez, göstermemelidir. Lath çok güzel bir konuya değinerek oyun toluluklarında ve Türkiye'de bunun eksikliğinden bahsetmiş. Maalesef sonuna kadar haklı. Yurt dışında oyun topluluklarının nasıl işlediğini, yeni oyuncuların nasıl toplandığı ve onlara nasıl yol gösterildiği konusunda muhtemelen bir fikriniz de yoktur. Var biz yaptık, ettik diyenler olacaktır. Burada çaba gösteren bazı insanlara hak veriyorum ama yaptıklarının yeterli olmadığını kendileri de mutlaka kabul edeceklerdir.
Türkiye'de pro-gaming konusunda kalabalık, insanlara yol gösteren bir topluluk maalesef hiç bir zaman oluşmadı. Oluşmamasının en büyük sebepleri; oyuncu kitlesinin kalitesizliği, küçük iç hesaplaşmalar, çekememzlik olarak da gösterilebilir. En iyi oyuncusundan yeni başlayanı için geçerli bu. Bana gelen şu oyunun turnuvasını yapın kesin dünya birincisiyiz tarzındaki (halbuki o dalda dünyada herhangi bir turnuva bile yokken) yaklaşımlarına; iyi derecedeki takım yada oyuncuların kendinden düşük seviyede olanları aşağıladığını sürekli olarak tanık oldum. Arada küçük gruplar olduğu doğru ancak genel olarak baktığınız zaman kimse bu tablonun aksini iddia edemez. İddia eden zaten yalan söylüyordur. Böyle bir ortamı gören hiç bir düzgün insan bunun bir parçası olmak istemediği gibi gerçek anlamda topluluklar ve dayanışma hiçbir zaman oluşmamıştır.
Devam edelim... Eleştri konsunda bir şeylerden bahsedilmiş ama gerçek anlamda yapıcı eleştri bir kaç insan dışında zaten kimseden gelmemektedir. Her yıl belli bir eksilkliğe odaklanıp insanlar neden bu otel seçildi, neden deniz ortasında yapıldı, monitörler neden bunlar, 17'' yerine 19'' olması gerekirdi, otel masraflarımız neden karşılanmıyor gibi genel olarak müdahele edilmesi yaklaşık olarak imkansız konularda eleştiriler dışında eleştirileri görmek mümkün olmadığı için dikkate alınması da doğal olarak söz konusu olmadı (arada yine destekleyen mantıklı insanları es geçmememiz gerek). Yapıcı eleştiri geldiği sürece merak etmeyin onlar zaten dikkate alınıyorlar. Dikkate alınanlar da kendilerini biliyorlar.
Son olarak, Türkiye'de bugün hala belli başlı turnuvalar (bkz. Intel Gamex, ESWC) yapılıyorsa insanların hla çaba sarfettiğini anlamanız gerekiyor. Eğer gerçekten bu çaba olmazsaydı zaten bgün herhangi bir pro-gaming üzerine etkinlik görmeniz söz konusu değildi. Ama tabi sizler; size meyve veren ağacı taşlamayı uygun görerek, katkıda bulunmayarak, sadece şikayet ederek, mantık dışı isteklerde bulunarak zor işleyen sektörü imkansız hale getiriyorsunuz. Burada amacım Siberlig'i de savunmak değil aslında; ama işin kolayına kaçıp suçu başkasına attığınız için ben de defalarca bu mesajları yazmaya devam ederek yanlış yolda olduğunuzu anlatmaya çalışacağım. Anlayan bir iki kişi çıkarsa ne mutlu bana...
Ancak tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum... Bu tutumunzu ve düşünce yapınızı değiştirmediğiniz sürece ileride göreceğiniz en büyük turnuvalar maalesef kafe turnuvaları olacaktır...
alıntı: Gönderen: deathnote
| | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 03:42 %0 | |
| darktrpr çok güzel açıklamış herşey, benim söylediklerimin farklı versiyonu zaten.
deathnote, genç kesime lider gerek demişsin fakat darktrpr ve benimde açıkladığım gibi o kesim lider kabul etmiyor, yol göstericiye tahammülü yok. Yol gösterdiğin zaman dark'ın söylediği çekememezlik, kalitesiz oyuncu profili gibi etkenlere sahip olan kişiler hemen yol göstereni taşlıyorlar. Halkımız gaza gelme methodu ile motive olduğu için "sen kimsin LEN!" diyor ve kendi burnunun dikine gidiyor, ki o burun yanlış yeri gösteriyor.
Ben kendi çapımda lider olmayı denedim... Şimdi bu cümlemi okuyanlar "sen kimsin ki lider olucan" demiştir okuduktan sonra. İşte o nokta Türk oyunculuğunu gösterir. Alakasız olacak ama HLDM'de lider olduğum zamanlarda geceleri 3'te girip millete oyunu öğretirdim. İyilik yapıyorum değil mi? Yoo 2 haftadan sonra millet fake girip küfür ederdi. Hayatım boyunca anlam veremeyeceğim o küfürlere. Niye kardeşim niye? Kimseyle kavgamda yok ki. Şimdi CS'de falan ders verememde, insanlık dersi vermeye falan kalkıyorum arada, yemediğim küfür, yemediğim ban kalmıyor. WC3 desen yine öyle, "SEN NE BİLİON!" diyenler falan. Ulan önce karşındakini bir dinle, düşün, kafanda bir tart...
Eleştiri konusuna bende değineceğim. Siberlig'e yapılan eleştirilerin tabiki bir kısmı doğru, bir kısmı yanlış. Fakat en yanlış olan şey bu eleştirilerin yanlış bir dille iletilmesidir. Doğru yöntemle yapılanlar dikkate alınır tabiki. Dayanışma işidir turnuva düzenlemek. Oyuncular organizatörlere yardımcı olur, organizatörler oyunculara. Ama bu ülkede bu böyle işlemedi. Çünkü o bilinç yoktu, çünkü "community" yoktu.
Birbirine kazık atma var demiştim, aynı şey Siberlig'e rakip olmaya çalışan dolandırıcı bir oluşum ilede olmuştu. Yapılan çabaya rağmen yardımcı olmak yerine isyanlara gelip sandwaves'e kaçan bir kesim oyun camiasını baltalamıştır resmen. Saçma sapan hareketler, davalar falan. Yardımcı olmak yerine baltalamayı seçtiler, iğrenç planlar yaptılar, sonra dolandırıp yok oldular zaten. O dönemde çok yara aldı büyümekte olan oyunculuk camiası. Bana gelip garip tekliflerde bulunuyorlardı ya "gel bize katıl, onların durumu ortada HAHA" falan diye. İnsan şaşırıyor ya. Bu azmi yok etmeye değilde geliştirmeye verseydin kendini be koçum.
Siberlig hiç kimseyi dolandırmadı, elinden geldiğince turnuvalar düzenledi ki harikaydı bu turnuvalar. Hatalar tabiki vardı, ama işte o noktada kimse çözümle gelmedi, "BAKIN BÖYLE HATALAR VAR, BİZ DAHA İYİSİNİ YAPMALIYIZ" dendi, kaos yaratıldı.
Muhtemelen karmakarışık yazdım bu yazıyı, kafama estikçe yeni konular ekledim araya, yarın okuyunca pişman olurum heralde "ulan ben niye dedim ki bunu diye". | | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 05:07 %0 | |
| | darkptr durumu güzel özetlemiş aslında.. dediklerinde bi çok dogruluk payı var. genelde insanlar anlık ve tek taraflı düşündügünden kayıplar oluyo. " nasıl olsa 1. olamıcam nie turnuvaya katılıyım " tarzı düşünceler geriye götürdü communityi. bi sorunla karşılaşıldıgında da bu sorunun kaynagı nedir, sorumlusu kimdir, çözümü nedir bunlar düşünülmeden SORUN VAR ORTADA BU SORUN OLMAMALI BU NE BİÇİM İŞ BÖLE ŞEYMİ OLUR şeklinde yaklasıldıkça da bi yere gelinemeyeceği belli. | | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 07:52 %0 | |
| | samsungun para meselesini buyutecek kadar kucuk olmadigini herkes biliyor baska seyler aranmali altinda | | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 08:01 %0 | |
| Gözlerim boyandı savaşa hazırım.
hssk.... vuruldum ama haberim yok hala yaşadığımı söylüyorlar,
neyse öldüğüm zaman görürüm zaten.
anlayana..
Tek Başına Akıl iş yapabilir, çünkü asla tükenmez.
Tek Başına Para ise sadece sınırlarının elverdiği kadar çalışabilir, çünk | | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 13:00 %0 | |
| Peki anladığım kadarıyla hatalarınızı "tamam hatalarımız olmuş olabilir" lafının dışında asla kabul etmeyeceksiniz hatta birçoğunun bahsini bile açmak istemeyeceksiniz ve olayı topluluk çok kötü,oyuncular çok bilinçsiz,cahil vs gibi laflarla kestirip atacaksınız.Dünyada bu işler böyle değil,araştırın diyerekte diğer ülkelerle karşılaştırarak,yanlışın sadece ülkemizden kaynaklandığını belirten genel bir söylem de bulunacaksınız.Genel bir söylem çünkü son yıllarıda özellikle yaptığı işte başarısız olan her partinin,her insanın sık sık kullandığını görüyoruz.
Ben oyun piyasasının içinde sizle birlikte vardım,ilk yapılan level turnuvasından ( Ondan önce bir tane daha vardı ama level gerçek bir oyun turnuvası anlamında ilkti ) son yapılan Wgt ye kadar hepsinde vardım.Türkiyede ki oyun topluluğunu en az sizin kadar tanıyorum ve aynı zamanda Dünyayı da çok sık takip eden biriyim.Bir süre yurt dışında da yaşadım ve oradaki her türlü ortamıda içinden görme fırsatım oldu.Şimdi daha fazla uzatmak istemiyorum,anladığım kadarıyla soyut laflarıma her şekilde cevap verebileceksiniz,o zaman somut örneklerle devam etmek istiyorum.
Yıl 2005 bütün dünya sponsor firmalardan gelen istek üzerine Source - Cs 1.6 ikilemi içerisine sokulmuş.Daha fazla para kazanmak isteyen sponsorlar,sevdikleri bir oyundan ona göre çok daha yetersiz olan bir oyuna geçmek istemeyen oyuncular.Dünyada forumlarda devamlı tartışıldı bu konu.Peki şimdi Dünya ile bizim aramızdaki farklara bakalım :
Dünyada forumlarda tartışıldı,oyuncuların büyük bir çoğunluğu tepki gösterdi.Bunun üzerine Wcg 2005 dışında hiçbir turnuva Cs-Source yapılmadı.Bazı insanların terimiyle "Zengin ve gelişmiş Avrupanın,Amerikanın pc konfigürasyonlarımı yetmedi.Hayır oyun gerçek anlamıyla beğenilmedi.Her ne kadar oyuncular üzerinde baskı yapılmaya çalışılsada,oyuncuların istediği oldu,dayatma yapılmadı.
Türkiyede herkes bakın Eswc,Cpl hepsi 1.6 belki Wcg source olacak,o da ancak bu sene olur kabul edilmez demesine rağmen büyük bir dayatmayla source oynatılmaya çalışıldı.Buna bahane olarakta Türkiyenin başarılı olmasını istiyoruz denildi.Hiçbir ülke başarılı olmak istemiyordu sadece Türkiye istiyordu dimi?Yoksa çok iyi paralara satılan source oyununda bir kazancınız mı vardı?
Sonuç Türkiyede bu oyuna gönül vermiş birçok insan soğutuldu.Kaliteli insanların boşalttığı yerleri kalitesizler doldurmaya başladı.Oyuncuların hem nitelik hem de nicelik olarak azalmasıyla,sponsorlarında ilgisi azalmaya başladı.Kısacası görünen köyü kılavuzla bile göremediniz.
Aklımda yapılan hatalarla ilgili çok daha fazlası var fakat hepsini bir kere de yazmak için hem vaktim müsait değil hem de anlaşılması açısından böylesinin daha uygun olacağını düşünüyorum. | | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 14:06 %0 | |
| | 63.500$ paraya Türkiye ye özel bir turnuva yapılır dünya takımlarının hepsi de gelir. | | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 14:27 %0 | |
| İşte bu kafayla yerinde sayarsın.
alıntı: Gönderen: C&K|ToXiN
63.500$ paraya Türkiye ye özel bir turnuva yapılır dünya takımlarının hepsi de gelir.
| | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 14:32 %0 | |
| | deathnote, 1.6/Source tartışmalarını yakından takip etmedim ama WCG Türkiye kendi kafasına göre seçmiyordur muhtemelen. WCG'nin kendisinde hangi versiyon seçiliyorsa Türkiye ayağında da o seçiliyordur. Yani öteki türlüsü olamaz diye düşünüyorum. | | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 16:16 %0 | |
| | Dehşetle okuyorum. | | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 16:37 %0 | |
Tüm bunları bir araya getirince ortaya 63.500$'lık bir bütçe çıktığını görüyoruz
Peki bu turnuva alanına hiçmi reklam alınmıyor ? Teknoloji ve elektronik ile ilgili firmalar hiçmi stand açmıyor. Sanırım birde bunun hesaplasanız maliyet çok çok daha düşük olur. Ayrıca Oynasana.com sitesi üzerinde gerçekten çok büyük firmaların reklamları var hatta ekranına yarısı reklamlarla kaplı. Ya bu gelirler ? Neden bunların bir kısmını elemelere harcamıysınızki. Hadi tamam anladık
alıntı: Gönderen: darktrpr
Demişsinizde neden siberlig.com üzerinde forumlar'a tıklayınca direk OSN siberlig forumlarını açıyor? Bu iki kuruluş ayrıdırda hiçmi bağları yoktur ? Sizce OSN bu kadar hiti sadece kendi sayesindemi almıştır ? Siberlig le bağlantısının bu hitlerde hiçmi payı yoktur ? Internette reklamcılık gelirinin temeli çok hit çok para $ değilmidir ? Neden bu gelirlerin bir kısmı bu siteye bu kadar hit kazandıran insanlar için harcanmamaktadır ? | | | | Oyuncu |  | 27 Ağustos 2007 16:51 (27/08/2007, 16:52) %0 | |
| | Başka bir konu altında da bu mesajı yazmıştım ama konu kapatılmış ve cevap verilmemişti >>> Olan oldu demekten başka bir şey bırakılmasa da cevabını merak ettiğim bir soru var, gerçekten dediğiniz gibi son ana kadar her şeyi yaptınız mı yoksa bu durum çok daha öncesinden belli miydi? Eğer daha önceden belliyse ve bunu bazı şeyleri düşünerek -misal tartışmalara yol açmamak, tepki toplamamak için- bize bildirmediyseniz, yaptığınız büyük ayıptır. Bu oyunu oynayan bizler yılda 1 kere yurt dışına çıkabileceğimizi umduğumuz bir turnuva için tüm sene boyunca ve yazın ortasında çaba sarfetmekten kaçınmamışsak, kimi arkadaşlarımız tatilinden şusundan busundan fedakarlık etmişse, siz de biraz dürüst olup bu sorunun cevabını verin. Gerçi vermeyeceğiniz aşikar ama, bir umut yazdım. Saygılar ve de geçmiş olsun. <<< Kanımca bu mesajımda ne ağır bir eleştiri var ne de hakaret ancak bu sorunun yanıtını hala alamadım ve merak ediyorum | | | | |
|