Kullanıcı adı:
(?) Şifre:
09/01/09 05:22 Toplam 7 oyuncu 47 sunucu 252 kullanıcı siteyi görüntülemekte
Alan: Call of Duty » Call of Duty 2
Alana Geri Dön
.
Yazar

Konu: Yeni başlayanlar için call of duty sunucu rehberi

kralkralkralkral
Oyuncu
04 Mart 2006 07:57 %0
ben call of duty 1 oynuyorum ve taining bölümünü geçemiyorum lütfen yardım edin?

prelude773
Oyuncu
05 Mart 2006 15:03 %0
ya abi rehber yok saglam ama benım sorunumu tam olarak yok edemıo galıba bı yardımcı olursan sewınırım

sımdı hersey guzel hos baglan butonu na tıklıorm sora bı pencere baha cıkıo gelismiş fln yazıo ona da baglan dıe tıklıorm sonra oyuna gırıo baslıo saymaya awaiting connection dıye bnm anladıgım sızın mb dedıgınız sanıyenın 1000de 1 ı olarak tanımladıgınız bırım.e bı oyundakı erısım suresı 20mb dıo yanı sanıyenın 50de 1 ı fln oluo yanı bnm o sunucuya sıpsak baglanmam lazım ama su anda 1000e kadar geldı ama hala baslayamadım oyuna..hea bu arada awaiting connectionda 1 2 3 die sayıyoya:1den 2 ye gecene kadar 3 sanıye gecıo ne kadar bekledıgımı hesap edın artık..

doru_mann
Oyuncu
31 Mart 2006 19:57 %0
ya call of duty i cd si olmadan internetteoynayamıomuuz

OzZ.
Oyuncu
01 Nisan 2006 02:07 %0
Eski ava takımından ne oyuncu ne de yönetici olarak kimse kalmadımı?

allezz
Yarbay

Yarbay
02 Nisan 2006 16:38 %0
valla onu bunu bilmem ama 250 saniye nedir biri açıklasın yani.

tur$ucu.Fb
Oyuncu
07 Nisan 2006 16:21 %0
oynasana nın sunucu bekleme uygulamasını pek de hoş bulmadım. ben bunu söliim

KaDiOgLu
Oyuncu
07 Nisan 2006 16:31 %0
beyler bende yeniyim bu sorunu nasıl cozecez internettren cafeden giriyom oyuna baglan diyorum zart bi hata veriyo cd key falan diyo napacaz!biri anlatsın kafatı yiyecem

tur$ucu.Fb
Oyuncu
18 Nisan 2006 14:25 %0
alıntı:
Gönderen: Do
Lagometre:
Nedir? Nasıl Açılır?
Lagometre bağlantımızın durumu hakkında bilgi veren ve neyin yolunda gidip gitmediğini bilmemize imkan tanıyan bir araçtır. Oyun içinde lagometreyi açmak için tuşuna basarak konsolu açmanız ve " işaretini kaldırıp /cg_lagometer 1 komutunu girmeniz gerekir. Bu komut girildikten sonra lagometre ekranınızın sağ alt köşesinde belirir. Grafiksel bir gösterim şekli olan lagometre, farklı renk ve işaretler kullanarak farklı durumları anlamamızı sağlar.
Ön Bilgi:
Oyun sunucusu , o an oynanan oyun ile ilgili bilgileri (oyunun oynandığı mekanı, oyun içinde gerçekleşen hareketler vb. tanımlayan/simüle eden tüm matematiksel bilgiler) sunucuya bağlı tüm oyunculara göndererek, oyunun tüm oyuncular arasında senkronize bir biçimde gerçekleşmesini ve devam etmesini sağlar. Bu işlem genellikle saniyede 20 kez yapılır (50 milisaniyede bir). Gönderilen bu bilgiler resmi olarak snapshot olarak isimlendirilir. Bu bilgiler yani snapshots'lar sizin bilgisayarınızda render'lenerek, (işlemci ve ekran kartı kullanılarak), o an bulunduğunuz ve oyun motoru tarafından bulunduğunuz alanda gerçekleşen ve "görülebilir" olarak tanımlanan tüm olaylar ekranınıza yansır. Mantıksal olarak görülebilir alanların bilgisi gelir ve renderlenirken, "görülmeyen" alanların da bilgisi de gelir ancak bilgisayarınız tarafından renderlenmez.
Peki, sunucudan saniyede 20 snapshots geliyorsa, genellikle 75-80 fps (frame per second - saniyedeki görüntü sayısı) olan renderleme hızı nasıl gerçekleşmektedir? Ekstra bilgi (fps=80 ve snapshot=20; fps=4snapshot) nereden kaynaklanmaktadır? Elbetteki gönderilen snapshotlar 4 kez renderlenmemektedir, eğer böyle olsaydı ekranda slayt şov benzeri bir izlenim bırakırdı. Gerçekte, başarılı bir şekilde gönderilen snaphots'lar ile bunlar arasında interpolasyon yapılarak elde edilen bilgiler renderlenerek ekrana yansır. Böylece oyun içindeki hareketli nesnelerin, oyuncuların haraketileri yumuşak bir biçimde canlandırılmış olur.
Lagometredeki İşaretler (renkler) ve Anlamları:
Lagometre ortasındaki beyaz kesikli çizgilerle, üst ve alt alan olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Üst alan bilgisayarınız tarafından renderlenen görüntüyü, alt alan ise sunucudan size ulaşan snapshot'ları göstermektedir. Üst alanda, render'lenen her bir görüntü için bir piksel koyulurken, alt alanda sunucudan alınan her bir snapshot için bir piksel koyulmaktadır. Bu sebeple üst alan, alt alandan daha hızlı kaymaktadır.
Şimdi işaretlerin anlamını anlamak amacıyla 6 farklı lagometre görüntüsünü inceleyelim:
Resim 1
Resim 1'de normal, kararlı bir lagometre görüntüsü görülmektedir. Alt alan nerdeyse düzgün bir yeşil çizgi olup yaklaşık olarak 50 ve kararlı bir ping alındığını ifade etmektedir. üst alanda mavi bir çizgi üzerinde ufak ve seyrek sarı çizgiler görülmektedir. Mavi üzerindeki sarı çizgiler aslında istenmeyen işaretlerdir ve bilgisayarınız tarafından ekstrapolasyon ile oluşturulmuş görüntüleri ifade ederler; bir başka deyişle sunucudan gelmeyen snapshotlar yerine "tahmini" olarak üretilen görüntüleri ifade eder. Hiç sarı çizgi olmaması durumu daha ziyade LAN ortamında gerçekleşebilir ve net üzerinden oynarken hiç olmaması hemen hemen mümkün değildir (kısa sürelerle mümkün olabilir).
Resim 2:
Resim 2'de üst alanda mavi çizgi üzerinde sarı üçgenler gözükmektedir. Mavi çizgi sunucudan gelen snapshotlar arasında interpolasyon ile görüntü oluşturulduğunu ifade ederken (olması gerektiği gibi), sarı çizgiler ise doğru snapshotlar dışında ekstrapolasyon ile renderlenen görüntüleri ifade eder. Sarı üçgenin yüksekliği sunucudan alınan doğru snapshot'un ne kadar süre önce alındığını gösterir ve bu sebeple üçgen şeklindedir. Sunucudan doğru/geçerli snapshot'un alınıp renderlendiği andan itibaren geçen süre arttıkça sarı çizginin yüksekliği artar ve doğru snaphot alınıp renderlendiğinde sarı çizginin yüksekliği sıfır olur. Bu gerçekleştiğinde, sunucu, oyuncuyu ekstrapolasyon ile belirlenmiş tahmini yerinden alarak olması gerektiği yere koyar. Bu tip oyunda hafif kesikli bir oyun sözkonusu olur. Oyunu çok fazla etkilemese de, sürekli berrak bir oyun mümkün olmaz.
Resim 3:
Resim 3'de üst alanda ve lagometrenin kenarında büyük ve sarı bir üçgen gözükmektedir. Doğru snapshot'un alınıp renderlenmesinden beri geçen zaman arttıkça bu üçgenin yüksekliği de artar. Bu durum lag fenomeninin grafiksel gösterimidir. Alt alanda yeşil çizgilerin pik yapması o anda oyuncunun pinginin arttığını göstermektedir.
Resim 4:
Resim 4'te alt alanda kırmızı çizgiler gözükmektedir. Bu durum snapshotların network'te kaybolduğunu (iletim esnasında kaybolduğunu - packet loss (paket kaybı) ya da oyuncunun snapshotları işleyemediğini, örneğin işlemciye binen etkili yan yük, arka planda çalışan programlar vb) gösterir. Call of Duty ve diğer Quake motorunu kullanan oyunlar kolay kullanım ve hızlı olmalarından dolayı UDP paketlerini kullanır ancak bu paketlerin tekrar gönderme ve hata düzeltme yetenekleri yoktur. Kısacası sunucu pakedi gönderir ve bunu unutur. Bu kırmızı çizgiler zaman zaman oluşmaktadır ve geniş olmadıkları sürece aslında oynanışı çok fazla etkilemez. Geniş ve sık sık olmaları ise oynanışı son derece rahatsız edecektir.
Resim 5:
Resim 5'te üst alanda oldukça büyük bir sarı üçgen gözükmektedir ve oyunda kısa süreli donmalar şeklinde kendini gösterir ve oyuncu kendini yakın bölgelere "teleport" olmuş halde bulur (doğru snapshot'un sunucudan alındığı ana denk gelir). Sarı çizginin sunucudan geçerli snapshot alınmadığını işaret ettiğini hatırlayınız, bu sebeple "tahmini" görüntü ekrana yansımaktadır.
Resim 6:
Resim 6'da üst alanda birbirine bağlı, orta-büyük boyda sarı üçgen takımı gözükmektedir ve mavi çizgi yoktur. Bu durumda siz hareket etseniz dahi sunucu sizi en son olduğunuz bildiği yere koyar. Bu sırada kayıyormuş hissi duyabilir ya da bir konveyör üzerinde koşuyor fakat aynı yerde kalıyor hissi duyabilir veyahut belirli bir süre hareket edip ilerlemenize rağmen biri sizi kolunuzdan çekip geri götürüyor hissine kapılırsınız. Bu durum sürekli devam ederse sarı üçgen büyüyecek ve lagometrenin üstüne kadar ilerleyip tüm üst alanı sarı renkle dolduracaktır.
İlginç bir ayrıntı:
Bir oyuncu oyunda saniyede yaklaşık olarak 3 metre ilerlemektedir, bu sebeple kaybolan bir snapshot bu oyuncunun bulunduğu yer ile ilgili olarak 15 cm'lik bir yanılgı yaratmaya yeterlidir. Bu durum sizin vurduğunuzu düşündüğünüz kimsenin, sunucu tarafından vurulmamış olarak algılanmasını açıklamak için oldukça yeterlidir.
Sorunları Nasıl Halledeceğiz?:
Yukarıdaki açıklamalardan anlaşıldığı üzere, sorunun 3 temel kaynağı olabilir: Sunucu, oyuncu, sunucu-oyuncu arası veri aktarım yolu. Genellikle kesin teşhis koymak ve kesinlikle oyuncudan kaynaklanıyor ya da sunucudan kaynaklanıyor demek zordur ve tahminde bulunabilir. İki ya da daha fazla verinin göz önünde bulundurulması ile daha anlamlı sonuçlar çıkarılabilir. Oyuncu olarak bizlerin yapabileceği en önemli şey, bir oyun esnasında arka planda çalışan ve sisteme yük bindiren (örneğin: oyun esnasında siz farkında olmadan açılmış bir güvenlik programının sisteminizi taraması), internet band genişliğimizden çalan (örneğin arka planda açık unutulan bir web sayfasında sürekli değişen reklam ilanları) uygulamalardan kurtulmak; sistemimizin virüs, spyware gibi yine sisteme zarar verebilecek, yük bindirecek ve/veya internet band genişliğmizden çalan sızıntı programlardan kurtulmak; oyunun minumum gereksinimlerinden daha iyi bir sisteme ve internet bağlantısına sahip olmaktır. Tüm bunlara zaten sahipsek/sağlamışsak bağlantı performansımızı etkileyen bazı konsol komutlarını (/rate , /snaps , /cl_maxpackets , /cl_packetdup) değiştirerek deneme-yanılma yöntemi ile bağlantımızı daha uygun bir hale getirmeye çalışabiliriz.
Lag'siz, loss'suz, sorunsuz, keyifli oyunlar (;
Ekleme: Yararlandığım kaynağı belirtmeyi unuttum. Yukarıdaki yazının çok büyük bir kısmı Pair O' Noyas'ın yazısından çeviridir. Orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

o tuş hangisi acaba???:S

sdsad asd a
Oyuncu
19 Nisan 2006 20:29 %0
alıntı:
Çok oyunculu oyun tipleri hakkındaki açıklamalar:
Call of Duty'de şu an itibarı ile DM (Deathmatch), TDM (Team Deathmatch), BEL (Behind Enemy Lines), HQ (Headquarters), RE (Retriaval), SD (Search&Destroy) oyun tipleri bulunmaktadır. Oyun tipleri hakkındaki ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Call of Duty United Offensive'de DOM (Domination), Capture the Flag (CTF) ve Base Assault (BAS) oyun tipleri bulunmaktadır. Oyun tipleri hakkındaki ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Avaturk Call of Duty 1 Sunucusu TDM, Avaturk Call of Duty 2 Sunucusu BEL, SD, HQ, RE, Avaturk Call of Duty 3 Sunucusu SD ve Avaturk CoD:UO Sunucusu United Offensive olarak hizmet vermektedir.
SD oyun tipi ile ilgili hatırlatma: Search&Destroy (SD) oynanabilen 2 ve 3. sunucularda PAM modülü yüklü bulunmaktadır. PAM modülü birçok uluslararası organizasyonda kullanılan bir modül olup, sunucu ayarlarını uluslararası standart turnuva, lig (esl, twl vs. ) koşullarına ayarlamakta ve takım maçlarına elverişli hale getirmektedir. Oyuncuların bireysel olarak PAM modülünü çekip bilgisayarlarına kurmaları gerekmemektedir. Oyuncu sunucuya bağlandığında PAM modülü kendiliğinden devreye girer.
PAM modülüyle ilgili dikkat edilmesi gereken iki durum sözkonusudur:
1) Oyunun başlayabilmesi için tüm oyuncuların "hazır (ready)" olduklarını belirtmesi gerekir. Bunu yapmak için (tuş değişikliği yapmadıysanız) "F" tuşuna 1-2 saniye basılı tutup bırakmanız yeterlidir (hali hazırda bulunan tuşları değiştirdiyseniz kullanma (use) tuşuna basmanız gerekir). Hazır olduğunuzu ekranda beliren "yeşil" yazıdan anlayabilirsiniz. Örneğin, kullanıcı adı XXZ olan bir oyuncu hazır olduğunda ekranda yeşil renklerle "XXZ is READY" ifadesi belirecektir. Eğer söz konusu oyuncu hazır değil ise ekranda kırmızı renkle "XXZ is NOT READY" ifadesi yazacaktır. Tüm oyuncular (Gözlemciler-spectator dahil) hazır olmadan oyun başlamadığından lütfen kısa süre içinde hazır konuma geçiniz.
2) Devre arasına gelindiğinde PAM modulü takımların yerini otomatik olarak değiştirir. Yani ilk devre Alman olan takım Amerikan, ilk devre Amerikan olan takım Alman olacaktır ve bu yerdeğiştirme işlemi devre arasında otomatik olarak gerçekleşir. Bu sebeple devre arasında manuel olarak takım değiştirmenize gerek yoktur. İkinci devrenin başlayabilmesi için tüm oyuncuların (gözlemciler dahil) tekrar F tuşuna basarak hazır olduklarını belirtmeleri gerekmektedir.
PAM modülünün yüklü olduğu SD sunucularında; oyun akışını bozmamak, diğer oyuncuları bekletmemek açısından harita başlangıcında ve ikinci devre başlangıcında lütfen kısa süre içinde hazır konuma geçtiğinizden emin olunuz. Hazır konuma geçilmemesi halinde yapılan uyarıdan sonra sunucu yöneticisi tarafından ya da sunucuda oylama açık ise diğer oyuncular tarafından sağlanan oy çokluğu ile sunucudan uzaklaştırılabilirsiniz.
Punkbuster (P sorunları:
Avaturk Call of Duty sunucularında anti-hile programı olan Punkbuster yüklüdür. PB ile ilgili bilgi almak, sorunlarınıza çözüm aramak için buraya tıklayınız.
Call of Duty konsol komutları:
Oyun esnasında çeşitli ayar değişikliklerini kısa sürede gerçekleştirmek için kullanabileceğiniz çeşitli komutlara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Keyifli oyunlar.

DO bence yazdıkların tek yeni başlayanlar içndeğil bizler içinde yararlı olacağını düşünüyorum ve sana böyle bilgilendirici birşey yazdığın için teşekkür ediyorum

sdsad asd a
Oyuncu
19 Nisan 2006 20:33 %0
benim anlamadığım do call of duty 3 demiş cod 3 çıktımı

elziyan
Oyuncu
25 Nisan 2006 19:01 %0
ya biri de şu cd key sorunu hakkında bi yorum yapsın ya...

spurious
Oyuncu
27 Nisan 2006 14:58 %0
ben call of duty de nasıl renklı nıck yapcagımı bılmıyorum

renkli nickin nasıl yapıldıgını solersenız sevınırım

spurious
Oyuncu
29 Nisan 2006 12:17 %0
yaaa kardesler ben call of duty2 oynıcam ınternetten oynasana.comdanda bana call of duty2 1.0 yaması lazım nerden bulabılırım

spurious
Oyuncu
29 Nisan 2006 12:19 %0
yaa kardesler ben call of duty2 oynıcam ınternettten oynasana.comdanda bı sorun var bana call of duty2 1.0 yams lazım nerden bulabılırım solermısınız lutfen hemen cvp verırsenız sevınırım

^9G^7ame
Teğmen
Teğmen
17 Mayıs 2006 12:28 %0
arkadaşlar avast gibi virüs programları pingi etkilermi????

alpr_29691
Oyuncu
24 Mayıs 2006 17:47 %0
ben cod2de herhangi bir sunucuya giremiyorum program yüklenmiyor çünkü bana herhangi herhangi bir güvenlik sorusu çıkmıyor ve program yüklenmiyor ne yapmalıyım

FreeZip
Oyuncu
30 Mayıs 2006 12:27 %0
Çok oyunculu oyun tipleri hakkındaki açıklamalar:
Call of Duty'de şu an itibarı ile DM (Deathmatch), TDM (Team Deathmatch), BEL (Behind Enemy Lines), HQ (Headquarters), RE (Retriaval), SD (Search&Destroy) oyun tipleri bulunmaktadır. Oyun tipleri hakkındaki ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Call of Duty United Offensive'de DOM (Domination), Capture the Flag (CTF) ve Base Assault (BAS) oyun tipleri bulunmaktadır. Oyun tipleri hakkındaki ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Avaturk Call of Duty 1 Sunucusu TDM, Avaturk Call of Duty 2 Sunucusu BEL, SD, HQ, RE, Avaturk Call of Duty 3 Sunucusu SD ve Avaturk CoD:UO Sunucusu United Offensive olarak hizmet vermektedir.

Rehbere sözüm yok gayet güzel , emege saygım büyük fakat artık bir düzenleme getirmek lazım gibi geliyor en basit örnek artık avatürk diye bir yer kalmadı ve osn nin 10 adet server ı var.

memox2
Oyuncu
05 Haziran 2006 21:45 %0
slm ark lar ben yeniyim ben internetten call of oynamak istiyorum ama baglan ı tıkladık tan sonra süre dolun ca yani benim kullandıım bilgisayardakki call of u açıyor yani istediim oyuna baglanamıyorum neden acaba nerede yanlış yapıyorum bi bilgi lütfeeenn

tur$ucu.Fb
Oyuncu
15 Haziran 2006 09:24 %0
alıntı:
Lagometre:
Nedir? Nasıl Açılır?
Lagometre bağlantımızın durumu hakkında bilgi veren ve neyin yolunda gidip gitmediğini bilmemize imkan tanıyan bir araçtır. Oyun içinde lagometreyi açmak için tuşuna basarak konsolu açmanız ve " işaretini kaldırıp /cg_lagometer 1 komutunu girmeniz gerekir. Bu komut girildikten sonra lagometre ekranınızın sağ alt köşesinde belirir. Grafiksel bir gösterim şekli olan lagometre, farklı renk ve işaretler kullanarak farklı durumları anlamamızı sağlar.
Ön Bilgi:
Oyun sunucusu , o an oynanan oyun ile ilgili bilgileri (oyunun oynandığı mekanı, oyun içinde gerçekleşen hareketler vb. tanımlayan/simüle eden tüm matematiksel bilgiler) sunucuya bağlı tüm oyunculara göndererek, oyunun tüm oyuncular arasında senkronize bir biçimde gerçekleşmesini ve devam etmesini sağlar. Bu işlem genellikle saniyede 20 kez yapılır (50 milisaniyede bir). Gönderilen bu bilgiler resmi olarak snapshot olarak isimlendirilir. Bu bilgiler yani snapshots'lar sizin bilgisayarınızda render'lenerek, (işlemci ve ekran kartı kullanılarak), o an bulunduğunuz ve oyun motoru tarafından bulunduğunuz alanda gerçekleşen ve "görülebilir" olarak tanımlanan tüm olaylar ekranınıza yansır. Mantıksal olarak görülebilir alanların bilgisi gelir ve renderlenirken, "görülmeyen" alanların da bilgisi de gelir ancak bilgisayarınız tarafından renderlenmez.
Peki, sunucudan saniyede 20 snapshots geliyorsa, genellikle 75-80 fps (frame per second - saniyedeki görüntü sayısı) olan renderleme hızı nasıl gerçekleşmektedir? Ekstra bilgi (fps=80 ve snapshot=20; fps=4snapshot) nereden kaynaklanmaktadır? Elbetteki gönderilen snapshotlar 4 kez renderlenmemektedir, eğer böyle olsaydı ekranda slayt şov benzeri bir izlenim bırakırdı. Gerçekte, başarılı bir şekilde gönderilen snaphots'lar ile bunlar arasında interpolasyon yapılarak elde edilen bilgiler renderlenerek ekrana yansır. Böylece oyun içindeki hareketli nesnelerin, oyuncuların haraketileri yumuşak bir biçimde canlandırılmış olur.
Lagometredeki İşaretler (renkler) ve Anlamları:
Lagometre ortasındaki beyaz kesikli çizgilerle, üst ve alt alan olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Üst alan bilgisayarınız tarafından renderlenen görüntüyü, alt alan ise sunucudan size ulaşan snapshot'ları göstermektedir. Üst alanda, render'lenen her bir görüntü için bir piksel koyulurken, alt alanda sunucudan alınan her bir snapshot için bir piksel koyulmaktadır. Bu sebeple üst alan, alt alandan daha hızlı kaymaktadır.
Şimdi işaretlerin anlamını anlamak amacıyla 6 farklı lagometre görüntüsünü inceleyelim:
Resim 1
Resim 1'de normal, kararlı bir lagometre görüntüsü görülmektedir. Alt alan nerdeyse düzgün bir yeşil çizgi olup yaklaşık olarak 50 ve kararlı bir ping alındığını ifade etmektedir. üst alanda mavi bir çizgi üzerinde ufak ve seyrek sarı çizgiler görülmektedir. Mavi üzerindeki sarı çizgiler aslında istenmeyen işaretlerdir ve bilgisayarınız tarafından ekstrapolasyon ile oluşturulmuş görüntüleri ifade ederler; bir başka deyişle sunucudan gelmeyen snapshotlar yerine "tahmini" olarak üretilen görüntüleri ifade eder. Hiç sarı çizgi olmaması durumu daha ziyade LAN ortamında gerçekleşebilir ve net üzerinden oynarken hiç olmaması hemen hemen mümkün değildir (kısa sürelerle mümkün olabilir).
Resim 2:
Resim 2'de üst alanda mavi çizgi üzerinde sarı üçgenler gözükmektedir. Mavi çizgi sunucudan gelen snapshotlar arasında interpolasyon ile görüntü oluşturulduğunu ifade ederken (olması gerektiği gibi), sarı çizgiler ise doğru snapshotlar dışında ekstrapolasyon ile renderlenen görüntüleri ifade eder. Sarı üçgenin yüksekliği sunucudan alınan doğru snapshot'un ne kadar süre önce alındığını gösterir ve bu sebeple üçgen şeklindedir. Sunucudan doğru/geçerli snapshot'un alınıp renderlendiği andan itibaren geçen süre arttıkça sarı çizginin yüksekliği artar ve doğru snaphot alınıp renderlendiğinde sarı çizginin yüksekliği sıfır olur. Bu gerçekleştiğinde, sunucu, oyuncuyu ekstrapolasyon ile belirlenmiş tahmini yerinden alarak olması gerektiği yere koyar. Bu tip oyunda hafif kesikli bir oyun sözkonusu olur. Oyunu çok fazla etkilemese de, sürekli berrak bir oyun mümkün olmaz.
Resim 3:
Resim 3'de üst alanda ve lagometrenin kenarında büyük ve sarı bir üçgen gözükmektedir. Doğru snapshot'un alınıp renderlenmesinden beri geçen zaman arttıkça bu üçgenin yüksekliği de artar. Bu durum lag fenomeninin grafiksel gösterimidir. Alt alanda yeşil çizgilerin pik yapması o anda oyuncunun pinginin arttığını göstermektedir.
Resim 4:
Resim 4'te alt alanda kırmızı çizgiler gözükmektedir. Bu durum snapshotların network'te kaybolduğunu (iletim esnasında kaybolduğunu - packet loss (paket kaybı) ya da oyuncunun snapshotları işleyemediğini, örneğin işlemciye binen etkili yan yük, arka planda çalışan programlar vb) gösterir. Call of Duty ve diğer Quake motorunu kullanan oyunlar kolay kullanım ve hızlı olmalarından dolayı UDP paketlerini kullanır ancak bu paketlerin tekrar gönderme ve hata düzeltme yetenekleri yoktur. Kısacası sunucu pakedi gönderir ve bunu unutur. Bu kırmızı çizgiler zaman zaman oluşmaktadır ve geniş olmadıkları sürece aslında oynanışı çok fazla etkilemez. Geniş ve sık sık olmaları ise oynanışı son derece rahatsız edecektir.
Resim 5:
Resim 5'te üst alanda oldukça büyük bir sarı üçgen gözükmektedir ve oyunda kısa süreli donmalar şeklinde kendini gösterir ve oyuncu kendini yakın bölgelere "teleport" olmuş halde bulur (doğru snapshot'un sunucudan alındığı ana denk gelir). Sarı çizginin sunucudan geçerli snapshot alınmadığını işaret ettiğini hatırlayınız, bu sebeple "tahmini" görüntü ekrana yansımaktadır.
Resim 6:
Resim 6'da üst alanda birbirine bağlı, orta-büyük boyda sarı üçgen takımı gözükmektedir ve mavi çizgi yoktur. Bu durumda siz hareket etseniz dahi sunucu sizi en son olduğunuz bildiği yere koyar. Bu sırada kayıyormuş hissi duyabilir ya da bir konveyör üzerinde koşuyor fakat aynı yerde kalıyor hissi duyabilir veyahut belirli bir süre hareket edip ilerlemenize rağmen biri sizi kolunuzdan çekip geri götürüyor hissine kapılırsınız. Bu durum sürekli devam ederse sarı üçgen büyüyecek ve lagometrenin üstüne kadar ilerleyip tüm üst alanı sarı renkle dolduracaktır.
İlginç bir ayrıntı:
Bir oyuncu oyunda saniyede yaklaşık olarak 3 metre ilerlemektedir, bu sebeple kaybolan bir snapshot bu oyuncunun bulunduğu yer ile ilgili olarak 15 cm'lik bir yanılgı yaratmaya yeterlidir. Bu durum sizin vurduğunuzu düşündüğünüz kimsenin, sunucu tarafından vurulmamış olarak algılanmasını açıklamak için oldukça yeterlidir.
Sorunları Nasıl Halledeceğiz?:
Yukarıdaki açıklamalardan anlaşıldığı üzere, sorunun 3 temel kaynağı olabilir: Sunucu, oyuncu, sunucu-oyuncu arası veri aktarım yolu. Genellikle kesin teşhis koymak ve kesinlikle oyuncudan kaynaklanıyor ya da sunucudan kaynaklanıyor demek zordur ve tahminde bulunabilir. İki ya da daha fazla verinin göz önünde bulundurulması ile daha anlamlı sonuçlar çıkarılabilir. Oyuncu olarak bizlerin yapabileceği en önemli şey, bir oyun esnasında arka planda çalışan ve sisteme yük bindiren (örneğin: oyun esnasında siz farkında olmadan açılmış bir güvenlik programının sisteminizi taraması), internet band genişliğimizden çalan (örneğin arka planda açık unutulan bir web sayfasında sürekli değişen reklam ilanları) uygulamalardan kurtulmak; sistemimizin virüs, spyware gibi yine sisteme zarar verebilecek, yük bindirecek ve/veya internet band genişliğmizden çalan sızıntı programlardan kurtulmak; oyunun minumum gereksinimlerinden daha iyi bir sisteme ve internet bağlantısına sahip olmaktır. Tüm bunlara zaten sahipsek/sağlamışsak bağlantı performansımızı etkileyen bazı konsol komutlarını (/rate , /snaps , /cl_maxpackets , /cl_packetdup) değiştirerek deneme-yanılma yöntemi ile bağlantımızı daha uygun bir hale getirmeye çalışabiliriz.
Lag'siz, loss'suz, sorunsuz, keyifli oyunlar (;
Ekleme: Yararlandığım kaynağı belirtmeyi unuttum. Yukarıdaki yazının çok büyük bir kısmı Pair O' Noyas'ın yazısından çeviridir. Orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

iyide console u hangi tuşla açacağız?

moruque
Binbaşı
Binbaşı
15 Haziran 2006 10:12 (15/06/2006, 10:13) %0
alıntı:
Gönderen: X-PoWeR

iyide console u hangi tuşla açacağız?

"
bu tuşla açıcaksın(esc'nin altındaki tuş)

7nr
Oyuncu
09 Temmuz 2006 10:58 %0
CoD2 nin yeni yamasını yüklerken sorun yaşıyorum. sürekli "a valid CoD2 installation could not found at the path specified" diye bir uyarı çıkıyor. benim elle oyunu kurdugum path'i belirtmeme rağmen yine aynı hatayla defalarca karşılastım. ne yapmam lazım??

mystery_hunter
Oyuncu
09 Temmuz 2006 21:13 %0
Abi bana yardım edin nerden çekcem ben bu oyunu yauw

^^00WRC|^^44SOS3
Albay
Albay
11 Temmuz 2006 18:29 %0
CALL OF PATCH LERİNİ KURARKEN a valid call of duty 2 installation could not be found at the path specifed.Please specify the path where call of duty 2 is installed. HATASIYLA KARŞILAŞTIM NE YAPMAM LAZIM YARDIM EDİN Bİ ZAHMET.

_PiSLiK_
Oyuncu
12 Temmuz 2006 11:47 %0
Anladığım kadarıyla yamayı yükleyeceğin yeri tam ve doğru olarak göstermeni istiyor. Yani COD2 nin yerini göstermen lazım.

Girmiş Kanıma Bi Kere Zehir
Çıkmaz Artık Kolay Değil ..

_PiSLiK_
Oyuncu
12 Temmuz 2006 11:57 %0
Ben daha önce iki sürüye 1.0 ve 1.2 yüklemiş 90 fps ile güzel güzel oynuyordum. 1.3 çıkınca birini 1.2 birini 1.3 e çevirdim. Fps oldu 20. Bende ikisini kaldırdım, virus taraması yaptım, disk birleştirme yaptım ve tek başına 1.2 yüledim. Ama fps yine 20 ve oyun hiç zevk vermez oldu
Asus ana kart üzeründe A9550 ekran kartı var ve günceleme yaptım ASUS un sitesinden. Çözüm olmadı.
512 rem var. Bu nasıl olmuş olabilir ve nasıl düzeltebilirim. Lütfen yardım.

Girmiş Kanıma Bi Kere Zehir
Çıkmaz Artık Kolay Değil ..

Sayfa: « 1 2 3 »
Alana Geri Dön

Reklam: