| Yazar | Konu: Iyi bir dm nasıl olmalıdır. | | Oyuncu |  | 08 Ekim 2004 22:32 %0 | |
| Diyelim ki yeni başlıyoruz yada deneyimliyiz az çok biliyoruz ama yaratıcılık yada aklımızda çok güsel fikirler var fakat ortaya dökemiyoruz
Bunlara göre iyi bir dm nasıl olmalıdır
Yada sizce iyi bir dm nasıl olmalıdır.
When i was climbing up the stairs,
I saw a man who wasn't there,
He wasn't there again today,
I wish he would go away | | | |
| | Oyuncu |  | 09 Ekim 2004 00:16 (09/10/2004, 00:17) %0 | |
| | Öncelikle ve en önemlisi hayal gücü çok iyi olmalı. Her zaman oyuncuları şaşırtabilmeli, yepyeni bir macerada olduklarına inandırabilmeli, o anki ortamı gözlerinde canlandırabilmeli. İkinci olarak oyuna hakim olmalı. XP dağıtımı olsun, olaylar olsun, zar atma olsun hep kararında olmalı, hatta XP oyuncuların en son düşüneceği şey olmalı. Ne çok az ne çok fazla. Yoksa mutlaka oyun bir yerden sonra kopar. Edebiyatla arası iyi olmalı, bilgili ve bu bilgilerini kullanabilecek düzeyde olmalı. Betimlemeleri çok yerinde olmalı. Sonra konuya, oynattığı dünyaya yabancı olmamalı, her şeyi mantıklı yapmalı. Yani "Gizli kapıyı açtınız üzerinize orc atladı" dememeli, sonra oyuncular "orc gizli bölmede bunca yıl biri gelse de üzerine atlasam diye mi bekliyomuş" diye soramamalı. Hikayesi çok sağlam olmalı. Genel hikaye önceden tasarlanmış ama detaylar tamamen anlık olmalı. Yani oyuncular DM'in beklemediği bir şey yaptığında da hemen kılıf uydurabilmeli. Yeterince serbestlik taşımalı. Yani oyuncular bir senaryo takip etmek zorunda olmamalı, naparlarsa yapsınlar aynı yere çıkmamalılar. Oyunculara oynadıkları dünyanın onlarsız da ilerlediğini gösterebilmeli, yani her şey oyuncular çevresinde dönmemeli aksine (gerçi burası senaryoya göre değişir ama ben geneli konuşacağım.) oyuncular o koca dünyada önemsiz birer piyon gibi hissetmeli kendilerini. Örneğin bir savaşa katılacaklarsa ama bir şekilde katılmamışlarsa savaş onlarsız olmalı, ya da onlarla alakasız olaylar da sürekli gerçekleşmeli "Aha bunlar daha level 2 karşılarına orc çıkarayım" mantığı olmamalı, tamamen serbestlik olmalı. Yani başını belaya sokmak isteyen düşük level oyuncu gidip ejderle karşılaşabilmeli. Otoriter olmalı, oyuncuların cıvıyıp oyundan kopmasına izin vermemeli. DM oyuncuları kollamamalı, yani oyuncu her an ölebileceğinin bilincinde olmalı, ne de olsa ölmem mantığıyla saçma sapan artislikler yapmamalı. Yine DM iyi bir ortam hazırlamalı. (Örnek vermek gerekirse StarCraft RPG oynuyorduk, gece 2 den sonra karanlık ve zergler tarafından istila edilmiş bir üste bi grup frontierken ışıklar kapalı, arkadan korku müzikleri geliyor, kırmızı bir tek ışık var siren gibi ortada, eski sandıklardan oyuncak tabancaları falan çkarmıştık vs) Hazır cevap olmalı, oyuncu ne derse ona göre cevap verebilmeli, kılıktan kılığa girebilmeli, oynattığı her karakter aynı tip konuşmamalı, aynı kelimeleri seçip aynı ukalalıkları veya esprileri yapmamalı. Ve son olarak "Tamamdır, bu oyunluk bu kadar. Bi dahaki oyun şu gün şu saatte" dediğinde oyuncuların içi parçalanmalı, itiraz edip oyundan kopamamalılar, oyun bittikten sonra en az bir saat oyunun geyiği dönmeli.. | | | | Oyuncu |  | 10 Ekim 2004 22:33 (24/10/2004, 21:29) %0 | |
| | Başka ? | | | | Oyuncu |  | 26 Ekim 2004 17:33 %0 | |
| Basta her oyunda aranan şeyleri ararım..Efektler , muzikler , görüntü kalitesi ve oynanabilirlik. Bunlardan baska ise oyunu diğerlerinden farklı yapan seyi yani orjinalliği ararım. bu coğu oyunda yok . her zaman bir ork bir insan savasıyor. su andaki coğu oyun boyle.yeter artık bitsin bu kavga nedir alıp veremedikleri kardeşçe yaşamak varken ... bu tur oyunları yapanları buradan bu iğrenç cümleyi kullanıp buradan kınıyorum eğer bu cümlelerime karşı hala oyun çıkarsa daha kötü cümlelerim olduğumu söyleyip tehtitle yazımı bitireyim  | | | | Oyuncu |  | 27 Ekim 2004 18:43 %0 | |
| Öncelikle DM en az oyuncunun oynamayı istemesi kadar oynatmayı istemeli, ilk kural bu yoksa batar o oyun kısa sürede dm ne kadar kaliteli olursa olsun
Sonra DM özellikle betimlemeler, diyaloglar konusunda yetenekli ve bilgili olmalı. Tabi bunun için biraz ön çalışma (kullanacağı bazı karakterler ve mekanlar hakkında genel bilgi), bol bol kitap okuyo olma(ki bu da doğaçlama yeteneğini kuvvetlendirir) gerekiyor.
Önemli bi konu da DM nin hazırlıklı olması. Yani ne yapacağını bilmeli DM. Çizdiği questte oyuncuyu ilerletirken oyuncuya her zaman seçim şansı olduğunu hissettirmeli, oyuncu ne yaparsa yapsın aynı kapıya çıkacağını hissetmemeli, bol bol "keşke" kullanmalı.(çok küçük bi örnek. mesela oyuncular bi yol ayrımına gelir, sağa dönse de sola dönse de direk olmasa da eninde sonunda bazı eklentiler falan yaparak dm onları aynı mağaranın önüne çıkarır. Ancak burda oyuncular bunu hissetmemeli, gerçek bi seçimmiş gibi sunulmalı oyuncuya)
Bi konu da DM nin partinin hem bi parçası olması hem de yönetmesi. Yani yeri geldimi oyuncularla şakalaşmayı da bilmek, oynatırken somurtmamak(tabi betimlediği bi karakter yoksa o anda) ancak grubun fazla cıvımasına da izin vermemek, fakat bunu "ee hadi ya oynamıycaksanız bırakalım" şeklinde azarlamadan çok o muhabbetin yavaşça oyuna çekilmesi şeklinde yapmak lazım..
Grubunu tanıması, oyun alışkanlıklarını çözmesi, zevk aldığı oyun ve anlatım stilini çözmesi de bi DM için önemlidir. tabi bu biraz zaman ister, günlerle dakikalar arasında değişebilir hiç belli olmaz.
ben DM'nin doğaçlama yapmasını bilen, işini seven, dersine çalışıp gelmiş, ama yeri geldi mi gerçek hayattaymış gibi davranan yeri geldi mi bunun da bi oyun olduğunu unutmayanını severim.. | | | | Oyuncu |  | 31 Ekim 2004 14:30 %0 | |
| Bana söyleyecek tek şey kalmış:
DM oyuncuları öldürmeye değil oynatmaya uğraşmalı. (Ha bak bunlar level 7 oldu, öldürecek bişiler çıkartayım, aha en sağlamı ejderha diyen dmlere ithafen... ) | | | | Oyuncu |  | 11 Kasım 2004 11:59 %0 | |
| Knight online oynayin arkadaslar bence iyi bir pc ye sahipseniz grafikler super yeni yerler kesfettikce grafiklerin guzelliginin farkina varacaksiniz .. MUZIK ve seslendirmede harika..(Ama var ya HEROES2ve HEROES 3 un ses ve muzikte hicbir oyun yerini tutamazzzz ) www.knightonlineworld.com ares serverinde cok turk var.Artik msn niyetine knightonline yi kullaniyorum elmorad-warrior-blade-lvl36 ,nick=YhaN,can=TOurment_Slayer
herkese ii oyunlar | | | | Oyuncu |  | 12 Kasım 2004 14:13 %0 | |
| İyi güzel de yanlış konuya mesaj attın galiba, baya bi alakasız kaçtı çünkü  | | | | Oyuncu |  | 14 Kasım 2004 15:22 %0 | |
| | Kendim hakkında yorum yapmayı sevmem ama DM'liğim konusunda övgüler aldığımı biliyorum. 9 senelik bir FRP geçmişim var. Ama şu anda zaten bir oyun sunucusunda aktif olarak uğraş vermekteyim. | | | | Oyuncu |  | 15 Kasım 2004 21:06 %0 | |
| oynattığım zamanlarda o kadar olmasa da yine yeterince iyiydim diyebilirim (söylenenlere, ve oynatmamı isteyenlere dayanarak söylüyorum) ama tabi aradan yıllar geçti, kaç yıldır hiç oynatmadım (ki zaten ben de paçayı kaptırdım galiba bi sharda dimi rew )
ama iş uo shard ı olunca işin içine daha geniş planlar girmek zorunda, yani 3-5 player tabanlı bi oyun hazırlamak başka, koca bi server a hikaye yazıp bu hikayeyi sürdürmek başka. Orda daha çok bi sabır gerekir, tek adamın altından kalkabileceği iş değildir bi takım gerekir.. en az bi adam questler&side questler yazar takımca oynatırlar.. zevkli iştir tabi de DM likteki aynı tadı vermez o yüzden de çok uzun süre dayanamaz DM likten o işe geçmiş adamlar(ama tabi aktif olarak uğraştıkları dönemde de tadından yinmez hani) | | | . | | Oyuncu |  | 15 Kasım 2004 21:33 %0 | |
| Eheh dur bakalım Ante, senle daha gizli projemiz var neler yapıp ortalığın tozunu attıracaz ha
Hele bi şu zor dönem bitsin de hayırlısıyla.  | | | | Oyuncu |  | 16 Kasım 2004 23:40 %0 | |
| | NWN hakikaten çok uğraş ister. Her oyun için baştan harita yaratmak, npcler için diyalog yazmak her questi detaylarıyla planlayıp defalarca test etmek falan... Zamanında denemiştik oradan biliyorum. Yine de denenebilir tabii ama çok kasar. | | | | Oyuncu |  | 19 Kasım 2004 10:57 %0 | |
| evet hakkatn NWN hakkaten kasar..
ha avantajları var tabi, diyalogları sınırlandırabildiğin için questin gidiş yönünü de zorlayabiliyosun bi yere kadar da olsa ama kötü tarafı gerçekten çok zaman istiyo, yani oynandığından çok daha fazla zamanda hazırlanıyo harita (olayın planlanması, diyalogların yazılması, itemların, monsterların ayarlanması off ölme eşşeğim ölme) valla kolay gelsin diyorum çünkü oturup onlara zaman o kadar zaman verebilecek bi adam bulmak hakkaten zor bu dönemde | | | | Oyuncu |  | 19 Kasım 2004 16:55 (19/11/2004, 16:56) %0 | |
| 10 yıllık tecrübeden çıkan sonuç:
1. iyi oyun iyi oyuncularla oynanır.
2. en iyi DM, orada olduğu unutulan DM'dir. siz "hiç" konuşmadan oyun üç saat boyunca akabiliyorsa iyi bir DMsinizdir. | | | | Oyuncu |  | 25 Kasım 2004 21:44 %0 | |
| 3 saat de olmaz şimdi canım o kadar da abartma  | | | | Oyuncu |  | 02 Aralık 2004 14:04 %0 | |
| hşşt noluo bakkim rew anten burda gozden uzakta dinlenmeden aynatıoymusunuz.Neymiş sizin planlarınız flm bizde bilsek
İmhotep(Union) | | | | Oyuncu |  | 10 Aralık 2004 01:34 %0 | |
| aha basıldık rew !
valla imho karpuz diycem inanmıycan.. ama valla karpuz görürsün yakında | | | | Oyuncu |  | 10 Aralık 2004 17:45 %0 | |
| alıntı: Gönderen: "Nosferatu"
Başka ?
daha ne olsun =) | | | | |
|