Kullanıcı adı:
(?) Şifre:
22/11/08 00:13 Toplam 187 oyuncu 48 sunucu 728 kullanıcı siteyi görüntülemekte
Alan: Yardım / Diğer » Teknik Destek, Bağlantı
Alana Geri Dön
.
Yazar

Konu: Anakart gitti

Kojiroh
Oyuncu
20 Kasım 2004 09:54 %0
İki üç gündür bilgisayarsız idare etmeye çalışıyorum ve bunda çok zorlanıyorum. Bayramın bitişine kadar bi oyunu aramıştım internetten. Sonunda buldum, başladım indirmeye. Gece bıraktım, sabah kalkınca bi baktım sürekli hdd ışığı yanıyo. Modeme baktım, data ışığı hiç yanmıyo. Dedim heralde indirdi, harddiske kopyalamaya çalışıyo.
Monitörü bi açtım, bilgisayar açılmaya çalışmış ama becerememiş. +12V dışındaki tüm voltaj değerleri normal ama o 13,9'a çıkmış. Hatta kırmızıyla yazılıydı voltaj değeri. Anakart gitti dedim, okula gittim. Okuldan gelince makineyi tamamen açıp dağıttım. Kartların hiçbirinde yanık yok. İşlemcinin macununu silip tekrar sürdüm. Hiçbi problem yok. Tekrar denedim ve yine açılmadı. HDD ışığı sürekli yanıyo ve ekran kartı sürüm bilgisi çıktıktan sonra anakart bilgisi gösterilen yere gelemiyo. Epox 8rda (+ değil) olduğu için üzerinde kod göstergesi var. Ordan baktım FF değerini gösteriyo. Kullanım klavuzunda anakartın bu esnada çalışmamasının, BIOS çipinin yanlış takıldığını veya bozulduğunun belirtisi olduğu yazılıydı. Klavuzu inceledikçe, bios çipinin tornavida veya başka herhangi bi aletle çıkarılamıycağını, ancak ve ancak bios çipini çıkartmak için özel olarak üretilmiş cımbızla çıkartılabileceğini gördüm. Ben de servise verip uğraşmak, daha da fazla beklemek istemiyorum.
Hangi anakartı alabilirim? Yine epox almak istiyorum çünkü ram slotu fazla ve dualddr özelliği var. 8rda3+ veya 8rga+ diye düşündüm ama daha iyisi var mı? 64bit işlemcilerle şimdilik hiç ilgim olmadığı için 64biti desteklemesi o kadar da önemli deil. Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

sdfdsf

Tora

20 Kasım 2004 10:30 %0
Epox, Aralık 2002/Ocak 2003 aylarında çıkarttığı ilk 1.1 sürümleri (8rda serisi) ile harika parça kalite değerlerindeydi. Ödüllere doyduklarında sürümden kazanmak amacı ile parça kalitesini düşürüp maliyeti düşürdüler ve ortaya böyle kötü voltaj regülatörlü modeller çıktı. O kadar kötü voltaj regüaltörleri var ki istediğniiz voltajı tutturması çok zor. Garip garip hesaplamalar ile hallediliyor anca. Hernese kalite bozulduğu için bu tür sorunlar olabilir. Epox'u artık pek sevmez oldum. Kaliteli parça ve sorunsuz bir anakart isterseniz Abit tavsiye ederim. 15$ fazla fakat SATA fazlası bulunuyor eğer ileride işinizi görürse.
Önemsizse bile kalitesinden dolayı 15$ fazla verirdim.
Ama illa Epox alacağım derseniz 8rda+ tavsiye ederim. 8rda3+'da SoundStorm bulunmuyor ve eski kalitesiz sürümlerden. 8rga+ ise kuzeyköprüsünde ekran kartı yongası da bulundurduğu için devre dışı bile kalsa kuzeyköprüsü sıcaklığını artırabiliyor. Ayrıca overclockta pek iyi sonuç vvermeyebilir.
8rda ile SoundStorm'u deneme imkanınız olmamış fakat Audigy 2 ZS ses kartınız yoksa şu an sizdeki ses kartını derhal iptal edebilirsiniz SoundStorm'ku 8rda+ modelini alırsanız. Dolby Digital ses işleyebilir ve SPDIF aracılığı ile (Abit NF7-s ve AN7'de geliyor, 8rda+ için satın alınmalı) Dolby Digital sinyalini iletebiliyor.

May the spirit of Arkaine protect me.
Oynasana.com bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve Oynasana.com'un görüşlerini yansıtmayabilir.

Kojiroh
Oyuncu
20 Kasım 2004 10:58 %0
Hmm o zaman epox'tan vazgeçebilirim. Peki abit'te hangi modelleri önerirsiniz? Dualddr özelliğinden vazgeçtim, ram slotu en az 3 olan bi anakart lazım. 2x256'lık ramlerime 1 tane de 512 eklemeyi düşünüyorum. Ayrıca ramlerim pc3200. 200Mhz FSB'li olan bi anakart olsa daha iyi olmaz mı?

sdfdsf

Cilgin Bahriyeli
Oyuncu
20 Kasım 2004 11:03 %0
Sistemi yeniden acin ve anakartin hata led gostergelerine bakin. Led gostergesinde bazi kodlar gosterdikten sonra FF yaziyorsa anakart saglam demektir, sorunu baska parcalarda arayin. Ama acilistan itibaren direkt ve sabit FF ibaresi cikiyorsa anakartiniz arizalandi. FF hic yazmiyorsa bir hata kodu cikiyorsa anakart kitapcigindan hata kodu karsiligina bakin. Istanbulda oturuyorsaniz Mascom'un kagithanedeki merkezine goturun sorunu hallederler. Benim eski anakartim 8rda+ idi. Benzer bir sorunla bir turlu boot etmiyordu, sorunu bir turlu cozemedim (sabit FF hatasi veriyordu), sokup anakarti dogru Mascom'a gittim. Meger anakartin kondansatrleri sismis voltajdan dolayi, 15 dakika icinde kondansatorleri degistirip anakarti verdiler bana. Ustelik garanti kapsaminda oldugu icin ucret de odememistim.

Denizlere hakim olan Cihana hakim olur.
BARBAROS

Tora

20 Kasım 2004 11:41 %0
Kojiroh,
Abit NF7-s ve AN7'de Epox 8rda serisinde olduğu gibi DualDDR, 200fsb veriyolu hızı destekleri bulunuyor. Yani Epox ile aynı yongaseti olan nForce2 Ultra400'e sahiptir. Herhangi birşeyden feragat etmene gerek yok.
İki anakarttan hangisini bulursan alabilirsin.

May the spirit of Arkaine protect me.
Oynasana.com bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve Oynasana.com'un görüşlerini yansıtmayabilir.

Kojiroh
Oyuncu
20 Kasım 2004 12:02 %0
Evet hakikaten de kondansatörler şişmişti ve hatta birinin üstünde pas gibi bi tabaka vardı. Elimi sürünce silindi.
Ayrıca başka hiçbi kod göstermden direkt ff gösteriyo. Sorunun anakartın bozulmuş olmasıyla alakalı olduğu apaçık ortada o zaman.
Madem aynılar, ben de abit'in o iki modelinden birine bakarım o zaman. Yardımlarınız için teşekkürler.

sdfdsf

Kojiroh
Oyuncu
23 Kasım 2004 20:51 %0
BUgün gidip bütün Kadıköy'ü aradım ve bi tane bile abit an7 veya nf7-s bulamadım. En sonunda epox 8rda3+pro aldım. Özellikleri falan hoşuma gitti. Kartın soğutması da iyiydi.
Eve gelip bi hevesle kurdum bilgisayarı. Her şeyi sorunsuzca yaptığımı sanıyorum ama bilgisayar açılmıyo. Power tuşuna bastıktan sonra iki üç işlemden sonra kod göstergesinden bakınca 26 no'lu kodda bilgisayar kapanıyo. Power ışığı yanıyo ama hiç hareket yok. Üstelik tekrar power tuşuna basınca da bişi olmuyo. Klavuzdan 26 koduna baktım nedir diye, CMOS ile ilgili olduu yazıyo. Sorunun çözümü için cmos'un resetlenmesi gerekiyomuş. CMOS'un resetlenmesi için 2 yöntem var ve ikisini de en az binlerce kez denedim. Eksik bi şey mi yaptım acaba?
- eski sistemi tamamen söküp yeni anakartı yerleştirdim
- işlemciyi takıp macunu sürdüm ve heatsinki yerleştirdim
- ekran kartı, ses kartı vs'yi taktım
- ide kablolarını; hdd ve cd-romların power kablolarını taktım
- power-on, hdd led, power led gibi kabloları yerlerine yerleştirdim
- en sonda da anakartın power kablosunu taktım. anakart power girişnin hemen yanında küçük bi giriş daha var. klavuzda bu girişe ait kablonun takılı olması gerektiği yazıyodu. önce bu kablo takılı deilken açmayı denedim, hata kodu aldım. sonra bu kablo takılıyken de denedim, yine hata kodu aldım.

Anakartı görmeden bi şey söylemek biraz zor olabilir ama yeterince açık anlattım sanıyorum.

sdfdsf

allreadydead

Moderatör
24 Kasım 2004 17:03 %0
cmos pilini kesin cıkartmıssındır ve belli bi süre beklemissindir ama bu islemi yaparken anakarta giren güc kablosunuda sökmüsmüydün ?anakartta güc varken bazı cmos lar sıfırlanmıyor.

Dont try to kill me 'cos i'm allreadydead
fight till the blood on your hands is a blood of a king...
Sacred Blade of Tc

Kojiroh
Oyuncu
27 Kasım 2004 19:55 %0
Sonunda sorun ortaya çıktı. Her şeyi deneyip hiç bi sorun alamamamın ardından bilgisayarcıya vermek zorunda kaldım. Asıl sorun, işlemciye takılan heatsink'in anakart üzerindeki bi heatsink tarafından engellenmesi ve yerine tam oturmaması sonucu işlemcinin ısınması; tüm bu olaylar sonucunda anakartın gücü kesmesiymiş. Şimdi sorun halloldu ve kendi bilgisayarımdan yazıyorum.

sdfdsf

sallas
Oyuncu
27 Kasım 2004 20:41 %0
hayırlı olsn bakalım krdş

Kojiroh
Oyuncu
27 Kasım 2004 21:05 %0
Sağol. Yalnız şimdi de işlemci ısınması sorunuyla karşı karşıyayım. SLK900-U'yu kullanamadığım için coolermasterın en dandik soğutucusunu kullanıyorum ve sıcaklık 48-49C civarında seyrediyo. Sistem zorlayan bi oyun açtığımda 2 dakika sonra bilgisayar kapanıyo. İşlemci sıcaklığı olmuş 53C.
İşlemciyi kutulu alırken yanında verilen soğutucuyla aynı boyutlarda ama kaliteli bi soğutucu var mı? Bi ara vantec'in bi soğutucusu çok modaydı. Şimdilerde onu geçen mutlaka bi soğutucu vardır?

sdfdsf

allreadydead

Moderatör
28 Kasım 2004 18:02 %0
slk yi niye kullanamıosun ?

Dont try to kill me 'cos i'm allreadydead
fight till the blood on your hands is a blood of a king...
Sacred Blade of Tc

Kojiroh
Oyuncu
29 Kasım 2004 16:50 %0
Anakartın ortasındaki chipi ısıtan bi heatsink mevcut. SLK'yı takmak istediğimde bu heatsinkle çakışıyolar ve yerine tam oturmuyo. Neyse sorunu hallettim. Kasanın kapağını açık işlemci voltajını düşürdüm. Şu an 39-42C arası değişiyo. Max loadda da 47 falan oluyo.

sdfdsf

Sayfa: « 1 »
Alana Geri Dön