| Yazar | Konu: Sessiz pc |
| Oyuncu |  | 14 Ağustos 2004 19:29 %0 | |
|
bilgisayarımındaha sessiz olması için neler yapabilirim?
eski bilg. de hiç ses yoktu, yeni aldığım acayip gürültülü...
fanları fln değiştirip pcyi daha sessiz hale getirebilir miyim? hangi marka önerirsiniz.
fiyatı ne kadar olur?(çok pahalı olmasın)
yardım ederseniz sevinirim..
Truth might be changed by victory! |
| |
|
|
| Oyuncu |  | 14 Ağustos 2004 22:51 %0 | |
|
| Kasa - anakart - güç kaynağına bağlı.Bi zahmet sölersen yardımcı oluruz. |
| |
| Oyuncu |  | 15 Ağustos 2004 00:13 (15/08/2004, 00:14) %0 | |
|
kasanın marrkasını bilmiyorum, power de içinde, anakart gigabyte 8IPE1000G
| |
| Oyuncu |  | 15 Ağustos 2004 13:51 %0 | |
|
harddiskinde cok onemlidir bunu atlamayin ha  |
| |
| Oyuncu |  | 15 Ağustos 2004 14:20 %0 | |
|
seagate 200gb sata
| |
| Oyuncu |  | 15 Ağustos 2004 14:23 %0 | |
|
baktım bu gün bütün sesi işlemci fanı çıkarıyomuş.malum 2.8 prescott... iyi ve sessizz(ve ucuz ) bir cpu fanı ne öneririsiniz??
| |
| Oyuncu |  | 15 Ağustos 2004 14:31 %0 | |
|
presscot fanları hayvan gibi ses çıkarıyo biliyorum onları.
sistem için profilime bakın, ayrıca 3dmark2001: 18867, 3dmark03: 6301 |
| |
| Oyuncu |  | 15 Ağustos 2004 14:36 %0 | |
|
ehe oyledir kereta zalmani oneririm gercekten cok sessizdir biraz ara$tirirsan istedigin bi model bulabilirsin bence... |
| |

|  | 15 Ağustos 2004 14:56 %0 | |
|
Zalman'ın heatsink yapısını iyi soğutma için uygun bulmuyorum. Thermalright heatsinkleri bu konuda liderdir. Tüm testlerde en iyi sonucu alıp ilk 10'dan 6-7 sıra kaparlar. Fan seçeneğini size bırakır bu yüzden sessiz fan alabilirsiniz. Tavsiyem 92mm Zalman F2 fandır. Bu fan iyi hava üfler fakat biraz ses çıkartır. Yanına bir tane potansiyometre alırsanız voltajını kısarak devirini düşürüp sesini kısabilirsiniz. Tabi bu hava üfleme değerinden feragat demektir. Unutmayın her zaman yaprak ve boyutu büyük olan fan modeller daha düşük devirlerde daha yüksek hava üfleme değerlerini verirler. Bu yüzden 80mm yerine 92mm fan almak mantıklı olacaktır.
Kasa fanları da bayağı ses yapabilir. 80mm kullanır birçoğu. Sessiz 80mm fanlardan Powercooler markasını öneririm (Powercolor'la karışmasın). 21-27dB arası alırsanız memnun kalırsanız. Ses düzeyi olarak ideal değerlerdir.
May the spirit of Arkaine protect me.
| Oynasana.com bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve Oynasana.com'un görüşlerini yansıtmayabilir. |
|
| |
| Oyuncu |  | 15 Ağustos 2004 15:38 (15/08/2004, 15:50) %0 | |
|
1)1600 ve 2800 rpm az diil mi, yanmaz mı pc?
2) eski fanı ne yapabilirim?
| |
. |

|  | 15 Ağustos 2004 16:12 %0 | |
|
Devir, soğutma ve hava tahliyesi açısından pek önem taşımaz. Önemli olan hava üfleme değeridir. 2800rpm idealdir ama 1600rpm'de iyi hava üfleyecek 80mm fan olacağını sanmıyorum. Gerçi 1 ay önce farklı bir teknikle çalışan fanlar üretilmeye başlanmıştı. Fakat boyutları daha büyük olmalıydı. Tam hatırlamıyorum.
| Oynasana.com bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve Oynasana.com'un görüşlerini yansıtmayabilir. |
|
| |
| Oyuncu |  | 15 Ağustos 2004 17:06 %0 | |
|
bide amd athlon için yardım lütfen hem ii soğutsun malum amd çok ısınıyo hemde sessiz olsun varmı böyle bişey?
Acccept Your Bitter and Remove Yourself from My Sight |
| |
| Oyuncu |  | 15 Ağustos 2004 17:37 (15/08/2004, 17:40) %0 | |
|
alıntı: Gönderen: ~BloodRayne~
bide amd athlon için yardım lütfen hem ii soğutsun malum amd çok ısınıyo hemde sessiz olsun varmı böyle bişey?
Acccept Your Bitter and Remove Yourself from My Sight
var ama pahalı.. iyi soğutan ve sessiz çalışan şeyler her zmn pahalıdır.
sistem için profilime bakın, ayrıca 3dmark2001: 18867, 3dmark03: 6301 |
| |

|  | 15 Ağustos 2004 19:57 %0 | |
|
alıntı: Gönderen: ~BloodRayne~
Acccept Your Bitter and Remove Yourself from My Sight
Sizden 3 mesaj önce bu durumu açıklamıştım. Hem iyi hem de sessizleştirilebilen bir üçlü önermiştim.
|
| |
| Oyuncu |  | 16 Ağustos 2004 00:29 %0 | |
|
Konuya bi açıklık getireyim.
Fanların üflemesi CFM(Cubic Feetper Minute) birimiyle ifade ediliyor.Belirli bir noktadan bir dakika da geçen hava hacmini gösteren bu değer ne kadar yüksek olursa o kada iyi.Ancak yüksek CFM değerlerini elde etmek için yüksek dönüş hızlarına çikmak şart oluyor ve bu durumda yüksek fan gürültüsü oluşuyor. Yüksek CFM değerlerini elde etmek için uygulanabilecek dğer bir yöntem daha verimli bir tasarım ve kanat yapısı.
Bir diğer yöntem ise fanın çapını büyütmek.Mesela işlemci üzerinde 5000 devirle ve 60 milimetre çaplı bir fan bulunuyor ve bu fan ile ancak soğutma sağlanabiliyorsa bu durumda gürültüden şikayet etmeniz çok dağal.Diğer yandan devir hızını düşürürseniz işlemcinin yanması içten bile değil.Bu yüzden yapabileceğiniz en mantıklı şey uygun bir dönüştürücü bularak 80 milimetre çaplı bir fan kullanmaktır.Böylece 2500 devirde calışan 80 milimetre çağlı bir fan ile aynı soğutmayıelde edebilirsiniz.Hem de düşük gürültü avantajı ile. |
| |
| Oyuncu |  | 26 Ağustos 2004 09:58 %0 | |
|
Bilgisayarınızı sessizleştirmek için "abi bu çok ses yapıyo değiştiriim" yöntemi yerine sisteminizin tüm özelliklerini dikkatle incelemenizi ve buna göre hareket etmenizi öneririm. Özellikle de üreticilerin ses değerlerine kesinlikle ve kesinlikle inanmayınız.
8 aydır bu konuda hem çok para harcadım hem çok tecrübe kazandım.
1. Sessiz bir pcye sahip olmanın bir numaralı şartı iyi hava akımına sahip bir kasadır. Bunun için ön taraftaki hava girişlerinin büyük ve engelsiz olması gerekir. Aktif olarak havayı hareket ettirmek için arka tarafta 1-2 tane 80mm veya daha büyük fan gerekir. Bu konuda sırf PSU'ya güvenmek size sessiz bir sistem sağlayamaz (bugünün güçlü bilgisayarlarıyla).
2. Hava akımının problemsiz olması için önden giren havanın yandan, tepeden vs kaçmaması, doğrudan CPU üzerinden arka çıkıştan çıkması sağlanmalıdır. Hem önde hem sağında solunda delikler bulunan kasalar maalesef hava akışınızı bozar. Aklıma gelen iyi kasalar: AOpen H600, Chenbro (iki modeli var, ikisi de), Coolermaster Centurion (ve stacker) Antec (3700 ve Sonata)
3. Kasa fanı seçimi. Maalesef, ülkemizde gerçek bir sessiz pc yapımı için gerekli güzel fanların hiçbiri bulunmamaktadır. Vantec Stealth veya Zalman fanları piyasada satılan sessiz fanlara oranla kesinlikle daha sessizler ama sessizlik konusunda da en kötüler arasında yeralıyor maalesef. Yine de doğru kullanıldıklarında size düzgün bir sistem sağlayabilirler. Fan alırken mekanizmasını kontrol edin. Sleeve bearing fanlar herzaman ball bearing fanlardan daha sessizdir ama ömürleri de daha kısadır.
4. Üreticilerin hatalı beyanlarına size birkaç örnek. Thermaltake'in 21 dBA diye sattığı yanları delikli fanın esas üreticisi Panasonictir ve fanı 28dBA olarak markalamaktadır. Hatta bu fanlar ilk çıktığında TT etiketini kaldırdığınızda altından Panasonic etiketi çıkıyordu. Vantec Stealthler de tahminen 28 dBA civarındadır. Bu rakamları yurtdışında 18 dBA ortam ses seviyesine sahip, -4 dBA e kadar okuyabilen $10,000 cihaza sahip birisine teyid ettirdim.
5. Fan boyutları konusunda bir önceki mesaj çok açıklayıcı tekrar okuyunuz.
6. PSU sessizleştirmesi en zor iki parçadan biridir. Bu konuda hazır sistem olarak ülkemizdeki en iyi ürün Zalman 400B'dir (B uzantısına dikkat). Eğer PSU fan modifikasyonu gibi bilmeyen için çok tehlikeli bir işe girişmeyi göze alırsanız AOPen/FSP PSU'lar fan değişikliği ile çok sessiz hale getirilebiliyor.
7. Harddisk sessizleştirmek diğer en zor iştir. O tamamen ayrı bir yazı konusu. Özeti ise Seagate veya Samsung harddiskiniz yoksa şansınız sıfıra yakın diyebiliriz.
8. CPU soğutucusu konusunda Thermalright / Zalman karşılaştırması çok yapılır. İşin doğrusu eşdeğer ortamlarda ikisi de aynı performansı veriyor. tabii thermalrighta kuvvetli bir fan takarak daha iyi soğutma sağlamak mümkün ama biz zaten sessiz fan istiyoruz. Ancak Thermalrightlar iyi soğutma için iyi kasa içi hava akımı isterler. Eğer hava akışınız ideal değilse, Zalman her zaman daha iyi soğutur - belirli bir ses seviyesine göre. Özellikle de anakarta monte edilen Thermalrightların fin yönüne bakın. çoğunluğu PSU ve grafik kartına hava üflediğinden sessiz pc yapımında pek işe yaramıyorlar (yüksek basınçlı fan gerektiriyorlar, bu da gürültü demek)
9. Grafik kartı: IceQ veya Zalman. Pek başka çare yok.
Tabii ki konunun dahası var, konuyla ilgilenirseniz devam ederim.
Ancak son bir sözüm olacak:
Overclock yapmak için öğrendikleriniz, sessiz pc yapmak için gerekenlerle çoğu zaman çakışır. Bu, fikirlerin yanlış olduğu anlamına gelmez, sadece farklı uygulamalardır. Ancak sessizlik uğruna yaptığınız hareketler, çoğu overclockçu tarafından kabul edilemez bulunacak, sisteminiz yakacağınız/bozacağınız/ öldüreceğiniz vs iddiaları ile moraliniz bozulabilir. Şöyle örnek vereyim, bir full gün sağlam oyuna dayanamayacağı iddia edilen sistemim 3 aydır 24/7 çalışıyor, hem de 100% işlemci yükü ile  |
| |

|  | 26 Ağustos 2004 11:41 %0 | |
|
burcakb,
Güzel bir yazı hazırlamışsınız. Paylaştığınız için teşekkür ederim.
TT 21dB etiketli fanları gerçekten belirtildiği gibi değerler vermiyor. Ama sessizliğe yakın olduğu da bir gerçek. Sessize yakın olmasına rağmen yine de bir kandırmaca var burada haklısınız.
Not: Ekran kartı soğutmasında gpu soğutması ramlere de etki etse bile yine de ramsink kullanmak mantıklı olacaktır. Zalman'ın soğutucusu ramler için ideal olabilir fakat IceQ malesef ramler için bir çözüm sunamıyor. Sadece artifact'ten kurtulmak isteyenler için IceQ ideal olabilir ama Zalman daha başarılı görünüyor.
|
| |
| Oyuncu |  | 27 Ağustos 2004 08:41 %0 | |
|
Zalman da çok iyi bir ürün. Ancak tüm ısıyı kasa içine veriyor. Eğer kasaiçi hava akımınız iyi değilse tam netice alamıyorsunuz.
IceQ, o cihazın ülkemizde bilinen adı. Tam ismi, Arctic Cooling VGA Silencer. Arctic Cooling firması, bu ATI kartları için olan ilk ürününe (ki bize sadece sadece rev.2 geldi, yurtdışında rev3 satılıyor) olan ilgiden dolayı ürün gamını genişletti. Şu anda yurtdışında ATI Silencer ve NVSilencer şeklinde iki ürün gamı, muhtelif kart modelleri için satılmakta. Piyasaya çok yeni çıktı, zor bulunuyorlar. Yeni ürünler, alüminyumun yanında bakır heatsinkler kullanmakta ve modeline göre RAM soğutması da sağlamakta.
İnşallah birileri kalkıp bu ürünleri ülkemize getirir. |
| |
| Oyuncu |  | 28 Ağustos 2004 03:38 %0 | |
|
alıntı: Gönderen: Bauglir
1)1600 ve 2800 rpm az diil mi, yanmaz mı pc?
2) eski fanı ne yapabilirim?
Truth might be changed by victory!
ıslemcıyı sogutması cfm le alakalı bısey rpm le degıl !
my equipment : ms3.0,x-trac hammer,hd 600 |
| |
| Oyuncu |  | 02 Aralık 2004 23:40 %0 | |
|
bende sessizlik uğruna savaşıyorum
bugün aopen h600 kasamın 2 orjinal, 1 benim taktığım HD kasa fanlarının fişini çektim. ses müthiş azaldı. celeron 1.7 0.18 mikron işlemcimin stok fanı çalışıyor şu anda ve bilgisayar 5 saattir açık. oyun da oynadım, windwosta da durdum şu an bu mesajı yazarken 41 C.
ayrıca bununla ilgili açtığım forum:
http://forum.donanimhaber.com/m_1443951/mpage_1/key_//tm.htm#1444576 |
| |
| Oyuncu |  | 02 Aralık 2004 23:50 %0 | |
|
ben kasayı sessizleştirmenin kesin yolunu buldum!
Plantronics Audio 90
bu kulaklığı kullanın ses gürültü falan kalmıyo. çok güzel bi olay. kesin çözüm.
~~ Amin Mella Ille Sebla ~~ |
| |
| Oyuncu |  | 03 Aralık 2004 00:14 %0 | |
|
alıntı: Gönderen: RazoR Bladesigh
Plantronics Audio 90
bu kulaklığı kullanın ses gürültü falan kalmıyo. çok güzel bi olay. kesin çözüm.
~~ Amin Mella Ille Sebla ~~
Platronics dsp 500 öneririm :))
We sold our souls for games so long |
| |
 Moderatör |  | 03 Aralık 2004 05:16 %0 | |
|
alıntı: Gönderen: RazoR Bladesigh
Plantronics Audio 90
~~ Amin Mella Ille Sebla ~~
kulaklıklada uyunmazki 
Dont try to kill me 'cos i'm allreadydead
fight till the blood on your hands is a blood of a king...
Sacred Blade of Tc
|
| |
| Oyuncu |  | 03 Aralık 2004 10:13 %0 | |
|
pamuk tıka o zmn olredicim ehhe sen bilirsin işini... kulaklarına da overclock yap ehhee daha az duysunlar 
~~ Amin Mella Ille Sebla ~~ |
| |
| |